Always look on the bright side of life

Wat is er mooier dan medewerkers die jou als ondernemer energie geven. Medewerkers met hart voor de zaak, die als het nodig is net dat stapje extra geven en met wie je een hechte band hebt. Was elke medewerker maar zo… 

Terug naar de werkelijkheid: sommige medewerkers kosten je meer energie dan dat ze je opleveren. Telkens dezelfde fouten, altijd verwijtend naar jou en hij heeft geen zin in of ziet niet de noodzaak tot verandering. Zo’n medewerker is zonde van je tijd en misschien ben jij ook wel zonde van zijn tijd. Een oplossing kan zijn om afscheid van hem te nemen. Daar kleven wel nadelen aan: je moet iemand waar je al niet enthousiast over bent ook nog eens een transitievergoeding meegeven én als klap op de vuurpijl moet je op zoek naar een vervanger. In een tijd van schaarste is dat een hele uitdaging. Kortom, redenen genoeg om daar niet voor te kiezen. Maar om nou te blijven doormodderen!?

Het kan ook anders: Ik las een prachtig verhaal van Omdenken. Het ging over een jongen die uit de klas werd gestuurd. Hij moest zich melden bij de directeur en verwachtte daar weer op zijn kop te krijgen. De directeur had het lef om anders te gaan kijken. Die keek naar de dingen die wél goed gaan en benoemde dat ook. Dat werkte want hij werd er steeds minder uitgestuurd.

Ruimte
Elk mens heeft zijn kwaliteiten. Dingen die hij goed kan, waar hij blij van wordt. Als we daar de focus op leggen, zal het zelfvertrouwen toenemen en ontstaat er ruimte. Ruimte om te veranderen of verder te groeien.  Een klant vertelde me dat hij sinds kort een jonge medewerker in dienst heeft die bij zijn vorige baas en plein public op zijn fouten gewezen werd. Zijn zelfvertrouwen verschrompelde met als gevolg dat hij steeds meer fouten ging maken en besloot te stoppen met het vak waarvoor hij opgeleid was. Hij besloot hem een tweede kans te geven. Hij gaf hem het vertrouwen dat hij het wél kon en het mooie is dat hij zijn zelfvertrouwen ziet toenemen en dat hij de ruimte neemt om verder te groeien. Hij geniet (weer) van zijn werk, en zijn werkgever van hem.

Mensen zijn zoals ze zijn. Het beeld dat ze bij jou oproepen ligt aan de manier waarop je naar ze kijkt. Het glas is halfvol als jij besluit dat het glas halfvol is. Zo wordt de songtekst van Eric Idle bijna filosofisch: Always look on the bright side of life!

Peter de boer
Accountants, partner
Driebergen Accountants
www.driebergenaccountants.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *