‘Liefde voor het vak en het product, dat maakt het verschil’

De groenteboer van vroeger? Die kennen we vast nog wel. Maar waar zijn deze tegenwoordig gebleven? Hoe zou de handel in groenten en fruit anno nu zijn? We vroegen het aan Theo Opdam en zijn zoons Maurice en Menno die de gelijknamige firma in Lisse runnen en rolden daarbij van de ene in de andere verbazing… 

Dat is even wennen. Aan de Lisser Ruyterstraat geen winkel met open deuren en houten kisten vol koopwaar zoals bij de groenteboer vroeger. Wie kan vermoeden dat hierachter een moderne en zeer steriele, schone ruimte verstopt zit die tientallen meters doorloopt naar achteren? Waar de ruimte nu leeg en de verschillende machines onbezet zijn, is het hier ‘s morgens spitsuur. Het team van 10 medewerkers snijdt, schoont, schrapt en perst op geavanceerde machines alsof het een lieve lust is. Hún lust, want vader Theo maakt duidelijk dat hij hoge eisen stelt. “Als je van 9 tot 5 werk wil of het niet leuk vindt, moet je hier wegwezen. Dan pas je hier niet. Ze moeten iets maken wat ze zelf willen meenemen en opeten. Zo goed moet het zijn.”  

Daar doen de mannen dan ook hun uiterste best voor. Hoewel deze moderne groentejuwelier voor de horeca vanaf de start in 1992 nagenoeg alles automatiseerde wat er te automatiseren viel, is het vanaf ‘s morgens zessen tot middernacht nog steeds hard werken. Lange dagen dus. Hoewel Theo graag wilde dat zijn zoons hem kwamen helpen zoals hij bij zijn vader vroeger ook deed, heeft hij ze altijd vrijgelaten. Ze hoefden niet, maar bleken het toch best leuk te vinden. “Als zaterdaghulp van 13 jaar hielpen we dan mee. Of op woensdag na de veiling om de wagen te lossen”, weet Menno nog. Hoewel het later leek alsof zijn interesses elders lagen, werd de aantrekkingskracht van zijn eerste liefde toch steeds sterker. “En ben ik erin meegetrokken tot het niet meer te stoppen was.”

Nieuw concept: fruit voor op kantoor

Ook zoon Maurice hervond zijn oude liefde na een technisch uitstapje weer en besloot zijn ondernemersdiploma te halen. “Toen zijn we gaan samenwerken.” Al hebben de mannen het niet makkelijk met een vader die het moeilijk los kan laten. “We zullen altijd last van hem blijven houden”, zegt Menno lachend, “zowel positief als negatief.” Maurice voegt eraan toe: “Maar ik heb toch straks echt graag dat hij een stapje terugdoet.” Beide zoons willen namelijk niets liever dan de firma nog verder ontwikkelen. Een nieuw pand met nog nieuwere machines, een grotere regio met meer klanten, maar ook nieuwe ideeën. “Zo zijn we momenteel bezig met het opzetten van een nieuw concept: fruit op kantoor. Dat doen we nu al voor vijf gemeentes, maar vanaf begin maart gaan we dit ook aan bedrijven in de regio leveren.”

Weer een ontwikkeling verder dus. Maar wat onderscheidt de firma nu echt? Is dat de mengeling van ambachtelijke kennis en ervaring vermengd met het moderne inzicht en de geavanceerde automatisering? Is dat de prijs, de kwaliteit of de verregaande service? “Kijk, wij snijden geen stelen, maar sla”, laat Theo me in de prachtig opgemaakte koelcel vol dagverse producten zien. Enthousiast vullen Maurice en Menno hem aan: “Je kunt een ui in de machine stoppen en er verder niet bij opletten, maar dan krijg je iets heel anders dan wanneer je ‘m er netjes in legt. Of je haalt de stronk uit de witlof waardoor hij minder bitter wordt. Onze liefde voor het vak en het product, dat maakt het verschil!”

Theo Opdam
De Ruijterstraat 8
2161 TB Lisse
T 0252 414529
I www.theoopdam.nl
I www.fruitkantoor.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *