Nord Lommerse verhandelt bijna een half miljard bollen per jaar

Als of het allemaal vanzelf is gegaan. Zo spreekt Erik Lommerse over de groei en bloei van het familiebedrijf. “Wij zijn in Nederland de grootste handelaar in tulpen voor de professionele gebruiker.” Maar dan ben je dat toch automatisch ook wereldwijd? “Ja, als je het zo bekijkt wel.” Dit jaar bestaat het bedrijf – zonder onderbrekingen – al negentig jaar.

Genomineerd voor de Sterkste Schakel 2020

Wij Nederlanders staan bekend om onze nuchterheid en Erik Lommerse is het schoolvoorbeeld. Samen met zijn broer Peter, neven Nico en Marcel en Peter Wit bestuurt hij het bollenbedrijf in Hillegom en Anna Paulowna. Met honderden miljoenen bollen per jaar een wereldbedrijf.

Bollen foppen is de kern van de zaak
Voor de volledigheid benadrukt Lommerse nog eens de kern van de bollenhandel: “Je moet de bol kunnen ‘foppen’. Bollen hebben namelijk winter nodig om in het voorjaar mooi ten bloei te komen. Als je bollen over de hele wereld wilt verkopen dan moet je ervoor kunnen zorgen dat ze onder alle omstandigheden – grond en klimaat – uit zullen komen. Door bollen op verschillende temperaturen en perioden te koelen zorgen wij ervoor dat ze op het juiste moment bloeien. Dan heb je op iedere gewenste datum het voorjaar in huis.” Met dat vakmanschap is de bollenteelt en -handel van Nederland zo groot geworden. Nord Lommerse is daarin de grootste.

Groot is niet belangrijk, goed wel
Dat Nord Lommerse als bedrijf zo groot is boeit Erik niet zoveel: “Wij hebben met het oog op de klant in de loop der jaren keuzes gemaakt die hebben geresulteerd in groei. Daarbij staat de klant altijd voorop.” In de jaren zestig zijn twee zoons van de oprichter zich gaan richten op ‘het buitenland’. Hun zoons – de huidige vier neven – kregen allemaal het handelsvirus mee. “Wij werden een echt handelsbedrijf. Zo’n twintig jaar geleden kregen wij de kans ons bedrijf te combineren met een grote teler uit Anna Paulowna. Handel en teelt versterkten elkaar enorm en toen ging het hard.” Inmiddels is veredeling – het ontwikkelen van nieuwe rassen – erbij gekomen. “Alles om zoveel mogelijk interessant assortiment voor de klanten te kunnen bieden.”

Eigen product, kennis en flexibiliteit
De bollen worden verkocht aan telers in het buitenland. Zij kunnen hun tulpen verkopen als ‘lokaal geproduceerd’. “Hun belang is zeker de prijs, maar vooral dat wij de juiste soorten met passende groei-eigenschappen kunnen leveren. Wij hebben veel eigen product, veel kennis en een strak geautomatiseerd bedrijf, zodat wij met een kleine vaste ploeg heel erg flexibel kunnen zijn.” Veel stress in het seizoen dus, om vanuit Hillegom de hele wereld op te fleuren. 

Pluk voor kindergeluk
Sinds enkele jaren organiseert Nord Lommerse een eigen bloemenshow. “Dan laten wij zoveel mogelijk soorten in diverse groeistadia zien. Daar komen veel buitenlandse klanten speciaal voor naar Nederland.” Ná die show verkoopt het bedrijf de bloemen aan het publiek. “De hele opbrengst – duizenden euro’s – schenken wij aan kindertehuis Hanukkah in Ghana.” Komend jaar is de zelfplukdag op 22 maart.

Nord Lommerse Flower Bulb Group
Nieuweweg 2, Hillegom
T 023 584 6271
E [email protected]
I www.nordlommerse.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *