De Gelaarsde Kat al bijna dertig jaar een vaste waarde in Alphen aan den Rijn

‘What you see is what you get’. Als dat ergens geldt, dan wel bij De Gelaarsde Kat in Alphen aan den Rijn. De zaak heeft de oud-Hollandse sfeer tot in de puntjes neergezet. “De sfeer is niet modieus en niet hip en biedt geen verrassingen. Maar daarmee is die wel authentiek en ons team zet je alleen zelfgemaakte gerechten voor. Wij schenken ons eigen bier en onze Gelaarsde Kat dip is wereldberoemd.”

Peter Riksten en René Splinter namen het bedrijf in 2006 over van de vorige eigenaar. Sindsdien hebben zij het bedrijf alleen maar verfijnd. “René werkte hier al, dus wij kenden het bedrijf goed. Wij hebben flink geïnvesteerd in het team, in het interieur en in de keuken om onze gasten een vaste kwaliteit te kunnen bieden.”

Ruime zaak met de puntjes op de i
Tussen de Hooftstraat en de Oude Rijn biedt de Gelaarsde Kat 250 zitplaatsen. “Ons pand heeft verschillende ruimten op verschillende verdiepingen en heeft daarom overal knusse hoekjes. Wij hebben de oud-Hollandse ambiance omarmd en doen niet mee aan stijlen en hypes.” Die sfeer trekt genoeg gasten. “Ook mensen die eens elders zijn wezen kijken zien wij hier altijd weer terugkomen.”

Bier en dip onderbouwen het merk
Het ondernemerschap van Peter en René houdt niet op bij hard werken aan een bestaand concept. “Wij hebben ons eigen bier. In zes verschillende soorten – blond, dubbel, tripel, IPA, Lentebock en Weizen – voor iedere smaak en bij ieder gerecht. Wij laten dat brouwen volgens eigen recept. Het is een mooie aanvulling van ons merk.” Nog zo’n uitbreiding van het merk is hun eigen ‘dip’. “Wanneer je hier eet krijg je een mandje brood met eigengemaakte dipsaus. Die is zo populair dat wij die apart op de markt hebben gebracht.” Een succes, want inmiddels verkopen ze jaarlijks 300.000 bakjes in honderden supermarkten. “Dat levert nu ook gasten op die het restaurant bezoeken naar aanleiding van de dipsaus uit de supermarkt. Nog even en wij zijn wereldberoemd.”

Alles in eigen keuken bereid
Zes koks werken er bij De Gelaarsde Kat in vaste dienst. “Dat is essentieel voor de kwaliteit van het menu. Wij maken alles zelf. Er wordt hier niets voorgekookt ingekocht. De ‘kattenhapjes’ – kleine porties van de gerechten van het hoofdmenu – de soepen en alle patisserie maken wij allemaal zelf.”

Zodoende kan de kok dus ook iets ‘buiten de kaart om’ maken. Zelfs vragen naar gerechten zonder gluten, allergenen of lactosen is geen probleem.

Blijven verbeteren
“Toen de brug was omgevallen en de bouwontwikkelingen in de Hooftstraat telkens wijzigden heb ik mij wel eens druk gemaakt,” zegt Peter, “maar onze zaak blijft gewoon goed doorgaan. Wij hebben al weer ruimte voor een nieuw plan: een verbouwing van de serre over twee verdiepingen aan het water.” Daarmee wordt het sprookje weer wat mooier.

De Gelaarsde Kat
Hooftstraat 81, Alphen aan den Rijn
T 0172 491 401
E [email protected]
I www.bistrodegelaarsdekat.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *