Wiener Ball en Klamuze vaste gast van Huis ter Duin

De donkere maand februari belooft een warme en knusse maand te worden in Grand Hotel Huis ter Duin. Gedurende deze maand vindt het Winters Weens Genieten plaats. Het Wiener Ball en de Stichting Klamuze geven hier het startsein voor. Martin van Pernis en John Tjen, voorzitters van de besturen achter de beide evenementen, vertellen meer over dit weekend en de samenwerking met het hotel.

Kunt u zich kort introduceren?
Martin van Pernis (Wiener Ball): “Ik ben van origine technisch ingenieur met een internationale carrière bij Siemens, onder andere als CEO Nederland en Noord-West Europa. Inmiddels ben ik gepensioneerd maar ik ben nog steeds fulltime bezig. Ik heb diverse commissariaten en maatschappelijke functies, behalve bij het Wiener Ball ook bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.”

John Tjen (Klamuze): “Ik heb een medische achtergrond. Veertig jaar ben ik als internist en opleider verbonden geweest aan het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Ook bestuurlijk ben ik in dit vak actief geweest, zowel nationaal als internationaal. Na mijn pensionering ben ik nog enige tijd op interim-basis bestuurlijk werkzaam geweest in enkele gezondheidsinstellingen waaronder een hospice. Momenteel doe ik nog commissiewerk in het Erasmus MC.”

Waar komt de affiniteit met de evenementen vandaan?
Martin van Pernis: “Mijn vrouw is gek van dansen. Zij heeft me dertig jaar geleden voor het eerst meegesleept naar het Wiener Ball, toen nog in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Ook via Siemens raakte ik erbij betrokken, nadat de onderneming sponsor was geworden van het bal. Na mijn pensionering ben ik blijven komen. Zodoende ben ik drie jaar geleden voorzitter geworden van de stichting die het bal organiseert.”

John Tjen: “Ik heb ruim twintig jaar een appartement in Noordwijk. Zo ben ik een regelmatig bezoeker geworden van de zondagmiddagconcerten in Huis ter Duin, die sinds 1993 onder de naam Klamuze (Klassieke Muziek aan Zee) worden georganiseerd. De concerten zijn een aangename manier om de winterse zondagmiddagen door te brengen, met behalve muziek ook een drankje en eten. Dit is nu mijn tweede jaar als voorzitter.”

Waarom kiest u voor Huis ter Duin als locatie?
Martin van Pernis: “Het Wiener Bal is een traditie die overgaat van grootouders en ouders naar kinderen. De Oostenrijkse consul is er nauw bij betrokken en het Nederlandse bedrijfsleven gebruikt het als relatie-event. Dit keer zijn ook de minister van Defensie en de commandant der strijdkrachten aanwezig. Dat heeft te maken met het feit dat veel dansers (debutanten) afkomstig zijn van de KMA en het KIM. Het is een groot evenement met 800 gasten, die allemaal moeten dineren en slapen. Huis ter Duin – met zijn parkeergelegenheid, de restaurants, de kamers, de zalen en de prachtige trappen – leent zich hier uitstekend voor. In 2012 hebben we afgesproken dat de mensen van Huis ter Duin de logistieke organisatie op zich nemen. Daar zijn zij in gespecialiseerd en doen dat honderd keer beter dan wij. Ieder zijn vak.”

John Tjen: “Het bestuur en medewerkers van de stichting achter Klamuze hebben op geheel vrijwillige basis altijd alles zelf gedaan. In het concertseizoen leek het soms een fulltime baan waardoor we organisatorisch tegen zaken aanliepen die professioneler en efficiënter aangepakt konden worden. Daarom doen we sinds dit jaar de marketing en de logistiek samen met Huis ter Duin. Zo geven we voor het eerst een glossy magazine uit in plaats van het programmaboekje, dat we ook zelf samenstelden. We zijn heel gelukkig met de samenwerking, want daardoor kunnen wij ons richten op de programmering, waarvoor we onder anderen de hulp hebben van Noortje Olof, de weduwe van violist Theo Olof, en Henk Meutgeert voor met name de jazzconcerten.”

Tot slot: wat is jullie favoriete plek in Huis ter Duin?
Martin van Pernis: “In de zomer is het prettig om op het terras te zitten en naar de ondergaande zon te kijken, na eerst een wandeling over het strand te hebben gemaakt.”

John Tjen: “Ook ’s winters is het gezellig, rond de open haard met een kopje koffie en iets lekkers erbij, geserveerd door het altijd vriendelijke personeel.”

Winters Weens Genieten in Grand Hotel Huis ter Duin
In het weekend van 1 en 2 februari wordt het startsein gegeven voor het Winters Weens Genieten in Grand Hotel Huis ter Duin. De hele maand februari staat in het teken van Wenen met mooie evenementen zoals het Wiener Ball op 1 februari en een matineeconcert van het Ensemble Johann Strauβ op zondag 2 februari. Ook de restaurants van Huis ter Duin geven hier hun eigen twist aan. Zij serveren Oostenrijkse klassiekers, ieder op zijn eigen manier. Winters Weens Genieten is ontstaan naar aanleiding van het vijftigste Wiener Ball in 2017. Op deze avond kwamen al vele Oostenrijkse en Weense tradities bij elkaar. Nu heeft het hotel dat uitgebreid naar de hele maand februari met onder andere de romantiek van Wenen tijdens het weekend rond Valentijn.

Zie voor meer informatie www.huisterduin.com, www.wienerball.nl en www.klamuze.nl.

Grand Hotel Huis ter Duin
Koningin Astrid Boulevard 5
2202 BK Noordwijk
T (071) 361 92 20
I www.huisterduin.com
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *