Koop je rijk!

Koop je rijk! Een gekke uitspraak die ik vroeger gebruikte voor een vriendin van me. Op zaterdag kwam ze na een middagje shoppen thuis met tassen vol kleding. Niet omdat ze die nodig had, maar omdat ze allemaal t-shirts gevonden had in de uitverkoop. Dat ze er al 50 in de kast had liggen …. Tjsa! Of ze nou geld bespaarde is maar de vraag.

Die uitverkoop is natuurlijk zo gek nog niet, als je echt iets nodig hebt. Geld besparen doen we allemaal op zijn tijd. We stappen over naar een andere ener-gieleverancier, nemen een extra kratje bier mee omdat het in de aanbieding is, of investeren in zonnepanelen om te besparen op stroom.

Zuinig zijn zit in onze Nederlandse genen. Ook als ondernemer letten we op de kleintjes. We besparen kosten waar dat kan, door bijvoorbeeld voordeliger in te kopen en goed na te denken over de personeelsbezetting.

Als het om het grote geld gaat, wordt nog al eens vergeten daar op tijd over na te denken. Het grote geld? Ja, overdracht van familievermogen van de ene  generatie aan de andere. Estate planning heeft als doel dat zo fiscaal voordelig mogelijk te doen. Om dat te regelen, is het zaak daar op tijd over na te denken. In Nederland moet over erfenissen belasting betaald worden. Er zijn vrijstellingen, maar bij overgang naar een volgende generatie zijn die beperkt (zo’n € 20.000 per kind). Over het meerdere moet afgerekend worden. De belastingdienst hanteert daar verschil-lende tarieven voor, en hoe meer er geërfd wordt, hoe hoger het tarief. Door voor het overlijden al een deel (eventueel alleen op papier) te schenken, kan geld bespaard worden. Hoe lekker is dat! Dat voorkomt een te dikke rekening van fiscus in een periode waarin je wel wat anders aan je hoofd hebt. Niet koop je rijk, maar schenk je erfgenamen rijk.

Peter de Boer
Accountant, partner
Driebergen Accountants
www.driebergenaccountants.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *