DZB Leiden helpt bij zoektocht naar personeel

DZB Leiden zet zich in voor een wereld waarin iedereen meedoet, zoals mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Om dit te bereiken werkt de gemeentelijke organisatie nauw samen met het bedrijfsleven in de Leidse en Alphense regio en in de Duin- en Bollenstreek. Hoe ziet deze samenwerking er in de praktijk uit? Een interview.

Per jaar vinden zo’n 600 mensen via DZB Leiden een baan bij een bedrijf in de regio, zegt Daniëlle de Blieck, manager Re-integratie en Werkgeversdiensten bij DZB. “Allemaal mensen die aan het werk kunnen en willen, al heeft het wel iets meer tijd nodig voordat ze volwaardig meedraaien. Maar dat geldt eigenlijk voor iedereen die ergens nieuw aan het werk gaat, dus zo gek is dat niet. Wij helpen bedrijven hierbij.”

Ondersteuning

“We zoeken naar de juiste match tussen werkzoekenden en bedrijven en nemen de administratieve rompslomp op ons,” vervolgt De Blieck. “De regels voor het aannemen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zijn best ingewikkeld. Daarom nemen wij dat soort zaken uit handen en regelen het. De bureaucratie ligt bij ons. Het enige wat we van werkgevers vragen, is commitment en tijd om de mensen te begeleiden.”  

De hulp die DZB biedt aan bedrijven, is heel breed. Het varieert van advisering rond subsidies voor het in dienst nemen van mensen tot op maat gemaakte opleidingen op de werkplek, passend bij de werkzaamheden die de medewerkers gaan doen. Ook op andere manieren helpt DZB om de integratie te laten slagen. Denk hierbij aan zaken als een financiële tegemoetkoming bij ziekte voor mensen, proefplaatsingen, stages en extra begeleiding op de werkvloer. 

‘Diesel in je bloed’

“We vinden altijd een oplossing,” zegt Daniëlle de Blieck. “Dat dit werkt, merken we. Grote en kleine bedrijven weten ons te vinden. Zo werken we bijvoorbeeld samen met Albert Heijn, Sligro, Kruidvat en zorgorganisaties als ActiVite en Libertas Leiden. Ook met organisaties als het UWV en VNO-NCW en onderwijsinstellingen trekken we samen op. Deze manier van samenwerken creëert kansen.”

Waar De Blieck vooral trots op is, is dat haar team van tachtig mensen (account-managers, consulenten, jobcoaches, jobhunters) steeds op een verrassende manier naar oplossingen zoekt. Het resulteerde in ludieke evenementen als ‘Kijkje in de keuken’, waar werkzoekenden samen gingen koken met chef-koks met als doel een baan in de horeca te vinden, of ‘Diesel in je bloed’ voor het plaatsen van mensen in de transportsector.

Goede voorbeeld

“We leveren mensen aan de horeca, de schoonmaak, de zorg, de logistiek en de transportsector, aan bedrijven in de technische branche en niet te vergeten aan de gemeentelijke overheid,” gaat De Blieck verder. “En we geven hierbij het goede voorbeeld, want wij zijn zelf ook werk-gever. Wij hebben een eigen leer-werk-bedrijf met daarin groen-, schoonmaak-, montage- en postdiensten. Als enige hebben wij een chocoladefabriek. Wij maken onder andere de portemonnees van het exclusieve merk Secrid dat onder andere levert aan KLM voor de verkoop in vliegtuigen. Zo leren we mensen werken en leiden we ze op, met als doel dat zij vervolgens weer doorstromen naar andere bedrijven.”  

Behalve voor medewerkers kunnen bedrijven ook bij DZB terecht voor het onderbrengen van bijvoorbeeld montagewerk en het verpakken van producten. DZB doet dit onder andere op structurele basis voor KLM, maar ook voor bedrijven die tijdelijk behoefte hebben aan handjes. 

“Wij zijn er voor de medemens,” concludeert Daniëlle de Blieck aan het einde van het gesprek. “Bedrijven hebben tegenwoordig de mond vol van circulaire economie. Dat geldt voor grondstoffen en producten, maar zeker ook voor mensen. Daar zitten we voor.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sam
Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Sam van de Hulsbeek Mediya B.V https://mediya.nl/
05-06-2024 08:40
Sam