De flexibele klantgerichtheid van kaasboerderij de Graaf

Koe schetsen, trekker rijden, kaas keren, proeven en kopen of in koeienvlaaien stampen. Het kan en mag allemaal bij kaasboerderij De Graaf in Bodegraven. “We maken niet alleen kaas, maar geven ook rondleidingen om te laten zien hoe we het maken en onze dieren verzorgen. Wat en wanneer? Daar zijn we heel flexibel in. Zeg ons wat je wilt en wij leren het je. In de ochtend, ‘s avonds en zelfs in het weekend.”  

GENOMINEERD VOOR DE STERKSTE SCHAKEL 2020

Biest, rauwe melk, vrije uitloopeieren en natuurlijk kaas. Dat is wat er in de winkel van kaasboerderij de Graaf te vinden is. Maar een winkel alleen? Dat zou het boerenbedrijf ernstig tekort doen. Want ook de dagelijkse rondleidingen, demonstraties, bedrijfsuitjes en kinderfeestjes is een uiterst succesvol concept gebleken. “Het begon allemaal toen ouders hun kinderen hier van het spelen kwamen ophalen en vroegen hoe kaas nu eigenlijk gemaakt werd”, begint vader Gerrit te vertellen. “Dat bracht ons op het idee om het dan ook maar te laten zien.” Samen en in goed overleg met zijn vrouw Irma en zoon Adriaan verdelen ze de taken. 

Iedereen stelt andere vragen

Wat tientallen jaren geleden begon met een paar rondleidingen per jaar is inmiddels bijna dagelijkse kost. “We merken dat mensen niet alleen onze kaas willen, maar ook willen weten waar het vandaan komt en hoe het gemaakt wordt”, legt Irma uit. “Toeristen, gezinnen, familie, bedrijven en schoolklassen. Van alles komt hier.” Adriaan vervolgt: “En dat maakt ons werk ook zo leuk. Iedereen is weer anders en stelt weer andere vragen. Zo praten we met ondernemers over hoeveel de stal gekost heeft en ons verdienmodel en met toeristen over het kaasmaken, terwijl we met schoolkinderen de laarzen uittrekken en door de koeienvlaaien gaan stampen.” 

Daarnaast is iedere rondleiding ook weer anders. “Dat komt omdat we geen personeel hebben en alles zelf doen. Bovendien spelen we in op wat er op dat moment speelt. Gaat een koe kalven? Dan gaan we toch even kijken? Staat er een koe in de sloot? Dan trekken we die er toch even uit? We doen hier eigenlijk altijd alles op gevoel. Sommigen durven niet eens een speen vast te houden of een kalf te voeden, daar houden we dan rekening mee. Net als toen er laatst een bus met mensen in een rolstoel langskwam. Dan zetten we toch gewoon de staldeuren wagenwijd open zodat de bus de stal in kan rijden? En er gaat ook wel eens iets mis, maar dat zeggen we dan ook eerlijk.” 

Meer dagen open, automaat en logo 

Maar ook het boerenfamiliebedrijf dat de opa en oma van Gerrit al in 1928 in Voorschoten opzette, blijft zich ontwikkelen. Want opvolger Adriaan heeft hoge ambities. “We zijn nu 4 dagen open, maar willen in de toekomst 6 dagen open zijn. Ook zijn we bezig met een logo om herkenbaarder te worden en doen onze koeien tegenwoordig ’s avonds naar buiten voor een veiliger gevoel en dus een betere kwaliteit melk. Daarnaast komt er in oktober een soort automaat waarmee klanten hun bestelling als het ware ‘uit de muur kunnen trekken’.  Zo kunnen we onze vaste klanten toch blijven bedienen, ook zonder onze tussenkomst. Nu rijden klanten wel eens weg als het druk is of we net gesloten zijn. Dat is zo jammer, want we willen ze juist blij maken.”

Kaasboerderij De Graaf
Buitenkerk 56
2411 PC Bodegraven
T 0172-614704
E [email protected]
I www.kaasboerderijdegraaf.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *