Een café/restaurant beginnen, hoe moet dat?

Wie van plan is om een cafetaria of restaurant te beginnen, start met een groot project en kan dat het beste goed doordacht aanpakken. Welke stappen moet je als ondernemer doorlopen bij het openen van je eigen horecaonderneming? Belangrijk is hoe dan ook dat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet. In dit artikel lees je waar je zoal aan moet denken, zoals het regelen van vergunningen, horeca apparatuur kopen en de inrichting van de zaak. Een goede aanpak is erg belangrijk. Zo bleek in 2013 dat er circa 450 horecaondernemingen kort na de start failliet zijn geraakt. Dit aantal lag toen twee keer zo hoog als tijdens de economische crisis in 2008. Reden genoeg om de opstart van een eigen horecabedrijf grondig en serieus aan te pakken.

De locatiekeuze van jouw onderneming
Naast horeca apparatuur kopen is de locatiekeuze een van de belangrijkste aandachtspunten. Uiteraard kies je voor een plek waar voldoende mensen langskomen, want anders ga je geen omzet draaien. Aanvankelijk ben je als ondernemer vooral afhankelijk van spontane bezoekers. Hierbij is het belangrijk om ook goed in de buurt of regio te kijken hoeveel concurrentie er is. Het is niet slim om een horecazaak te openen in een (winkel)straat of buurt waar al veel cafés en/of restaurants zitten.

De apparatuur voor in de horeca
Horeca apparatuur kopen van goede kwaliteit is een ander cruciaal aspect waaraan de nodige aandacht besteed moet worden. Als je namelijk eten en drinken van goede kwaliteit verkoopt, bouw je snel een vaste en trouwe klantenkring op. Door te kiezen voor hoogstaande apparatuur onderscheidt je jezelf op het gebied van kwaliteit en dat is beslissend voor de klantenbeoordelingen!

De inrichting
Denk goed na over de inrichting van jouw horecaonderneming. Welke sfeer wil je met jouw zaak uitstralen? Wil je vooral een gezellig en stoer rockcafé beginnen, een eettent voor de snelle hap starten of juist een luxueus restaurant beginnen? Uiteraard stem je de stijl van de tafeltjes, stoelen en bar af op het publiek dat jij wilt bereiken.

De benodigde vergunningen en inschrijvingen
Voordat je echt aan de slag gaat als horecaondernemer is het zaak om alle inschrijvingen en vergunningen in orde te maken. Zo moet je zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, bij het Bedrijfschap Horeca en Catering en dien je een zakelijke rekening te openen. Verder moet je diverse vergunningen rondmaken. Denk hierbij aan vergunningen om in een bepaalde straat een horecazaak te mogen beginnen – het bestemmingsplan en een omgevingsvergunning zijn hierbij van belang -, maar ook een tapvergunning voor alcoholische dranken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *