De deurwaarder buiten de deur

Na een aantal columns over hoe om te gaan met juridische problemen uit de praktijk heeft deze een andere invalshoek. Hoe hou je de deurwaarder buiten de deur als je zelf (even) je verplichtingen niet kunt nakomen.

Het kan iedere ondernemer gebeuren: het zit even tegen, de klanten blijven weg. En hoewel de omzet daalt, blijven de kosten doorlopen. De huur moet betaald worden, de boekhouder zegt dat er nu toch écht Btw-aangifte gedaan moet worden en als klap op de vuurpijl gaat je computer stuk. 

In een ideale situatie heeft je bedrijf genoeg vlees op de botten om dergelijke tijdelijke tegenslagen op te vangen. Maar wat doe je als het langere tijd tegenzit, of als die financiële buffer ontbreekt? 

Op enig moment kan het zijn dat je besluit een binnenkomende rekening maar even te laten liggen, in afwachting van betere tijden. Vaak is dit niet zo’n probleem. Direct na ontvangst van de factuur betalen hoeft in de regel niet, maar het is dan wel van belang dat je de betaaltermijn in de gaten houdt. Zodra je aan ziet komen dat je niet (alles) binnen de termijn zult kunnen betalen, kun je dit het beste met je crediteur bespreken. Voor crediteuren is het ook prettig om te weten waar ze aan toe zijn, dus open kaart spelen is altijd goed. Probeer een reële inschatting te maken wanneer je wél kunt betalen, of doe meteen een voorstel om de rekening in termijnen te betalen. Een betalingsregeling is geen recht, dus de crediteur kan hier voorwaarden (rente of kosten) aan verbinden, informeer daar dus naar. 

Rekeningen in een diepe la gooien is nooit een goed idee. Voor je het weet word je geconfronteerd met extra kosten en is het probleem alleen maar groter geworden. Daarbij verspeel je op die manier veel goodwill bij je relaties. 

Als de problemen min of meer permanent lijken te worden is het een goed idee om extern hulp te zoeken om er boven op te komen. Mijn kantoor kan je eventueel doorverwijzen naar een goed bureau met een focus op ondernemers.

MICHAEL PIJNENBURG
Gerechtsdeurwaarder
Buik& Van der Horst
Gerechtsdeurwaarders
www.buikvanderhorst.nl

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *