Riboton: ‘ Samen maken wij projecten haalbaar’

GENOMINEERD VOOR DE STERKSTE SCHAKEL 2020

Als je mooie betonelementen produceert, dan moet je ook een stel goede timmermannen in dienst hebben. Dat kwartje valt bij bezoek aan de mallenhal van Riboton. “Hier maken onze mallenmakers de mallen.” Rino Bodt, eigenaar legt uit: “De meeste moeten tientallen keren gebruikt kunnen worden. Dat vergt ambachtelijk vakmanschap én inzet van de modernste middelen. De mallen zijn een kostbaar onderdeel van de productie.”

Op de site van Riboton staat één serie producten aangemerkt als ‘maatwerk’. Daarmee doen zij zichzelf tekort, want eigenlijk zijn alle betonelementen die zij leveren maatwerk. Iedere serie balkons, galerijplaten, trappen, kolommen en balken wordt geleverd naar de speci-ficaties van een bepaald bouwwerk en naar de wensen van een architect. “En behalve mooie spullen, leveren wij door tijdig overleg met architect en aannemer een belangrijk deel van onze toegevoegde waarde.

Vaste klanten
Bodt zit al jaren in het vak, maar startte pas dertien jaar geleden zijn éigen bedrijf. “Vanaf het begin af aan hebben wij zwarte cijfers geschreven, hoewel wij het tijdens de malaise in de bouw wel zwaar gehad hebben. Maar wij concentreerden ons altijd op vaste klanten en samen met hen zijn wij er doorheen gekomen. Het ging, maar het was wel saai als ondernemer” Saai is het sinds een aantal jaren zeker niet meer, met een serie mooie en opvallende projecten. Van appartemen-tengebouwen in vele steden tot elementen voor grond-, weg- en waterbouw.

Materiaalkennis en samenwerking
“Bouwprojecten verlopen altijd in fases: ontwerp, opdrachtverlening, uitvoering, afwerking. Hoe eerder wij daarbij betrokken kunnen zijn, hoe meer wij mooie, afwijkende, nieuwe ideeën haalbaar kunnen maken.” Gelukkig voor Riboton komt dit steeds vaker voor. De krappe marktomstandigheden dwingen aannemers tot vroeg inkopen. “En vanwege BIM moeten ontwerpers eerder gaan nadenken over haalbaarheid. Dan kun je nog alle kanten op en dan komt onze materiaalkennis goed tot zijn recht.” Het werken in teamverband doet Bodt het liefst met middelgrote aannemers: “Dan wordt je onderdeel van het team.”

Continu ontwikkelen
“Steeds verder ontwikkelen is leuk. Het leidt voor ons bedrijf tot een specialisatie waarmee wij straks tot de top-5 prefab bedrijven in Nederland behoren. Van iedere opdracht van onze klanten leren wij over ons materiaal en de toepassing . Maar wij leren ook over de verwach-tingen van de opdrachtgevers, over het proces van samenwerking en over communicatie. Ook daar blijf ik goed op letten.”

Kunstwerken
Voor een winkelcentrum in Nieuwegein maakte Riboton aparte gevelelementen. Op een manshoge foto is goed te zien hoe dicht fraai betonwerk tegen kunst aan zit. “Ons maatwerk en speciale projecten zijn voor ons de krenten in de pap. Hier kunnen onze mallenmakers zich helemaal uitleven.” De echtgenoot van Rino, Marcia Bodt, zette er zelfs een eigen productlijn van betonnen buitenmeubelen voor op: luc4me. Met opvallende ontwerpen van betonnen Chesterfield tot bankje in de vorm van een bloem. Haar betonnen meubelen worden veel met mozaïeken of graffiti versierd.

Beton wordt in de handen van de mallenmakers, betongieters en andere vaklui van Marcia en Rino Bodt een heel bijzonder product.

Riboton
Amstelkade 5, Woerdense Verlaat
T 0172 406 200
E [email protected]
W www.riboton.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *