Interview met Notaris Antal DeWitte over jurering Sterkste Schakel

Vaste gast tijdens de finaleavond van de Sterkste Schakel is notaris Antal DeWitte van Verhees Notarissen. Wanneer hij op het podium verschijnt met in zijn binnenzak de verzegelde envelop met de naam van de winnaar, wordt het spannend. Wie gaat er winnen? Een interview. 

Hoe is het om op deze manier betrokken te zijn bij het evenement?

Antal DeWitte: “Mijn rol is beperkt en dus niet zo spannend, maar het is wel echt een feestje om onderdeel te zijn van het evenement. Elk jaar weer word ik verrast door het enthousiasme van iedereen en door wat de bedrijven neerzetten. Ook de locaties, nu Huis ter Duin en eerder Hotels van Oranje, maken het speciaal. De Sterkste Schakel wint elk jaar aan kracht en potentie en heeft de afgelopen jaren een professionaliseringsslag doorgemaakt. Het gaat echt ergens over en veel mensen worden daar blij van. Daarmee willen we onszelf graag verbinden.”  

Wat is de rol van de notaris verder?

“Ik ben aanwezig bij het juryberaad, dat enkele weken voor de finaleavond plaatsvindt. De juryleden presenteren daar de bedrijven die volgens hen moeten winnen. Het is leuk om te zien hoe bevlogen zij hun kandidaten verdedigen. Sowieso is het bijzonder dat de juryleden zoveel tijd steken in de jurering, naast hun dagelijkse werk. Zij nemen het echt heel serieus. Na de discussies brengt elk jurylid schriftelijk en anoniem zijn stem uit. Ik verzamel de stemmen en check aan de hand van een overzicht of iedereen zijn stem heeft uitgebracht. Op een later moment tel ik op kantoor de stemmen. De winnaars gaan in een envelop, die op ons kantoor blijft tot de finaleavond.”  

Hoe eerlijk gaat het eraan toe tijdens het juryberaad?

“Natuurlijk hebben de organisatie van de Sterkste Schakel en de jury met elkaar te maken, maar de jury opereert zelfstandig met een eigen voorzitter en staat los van de organisatie. Alles verloopt eerlijk en daar zie ik op toe. Dat zeg ik ook altijd als ik op het podium sta om de uitslag te overhandigen.” 

Hoe vaak doet Verhees Notarissen dit soort werkzaamheden?  

“We doen het vaker en altijd gratis. Tijdens bijvoorbeeld een veiling zien we toe of alles eerlijk verloopt. Voorbeelden zijn de Paasveiling van Rijnsburgse Boys, het veilen van het eerste vaatje haring in Katwijk en evenementen voor goede doelen in Huis ter Duin. Het moet een feestje zijn, maar we nemen onze taak wel serieus en zijn er dus niet alleen louter ceremonieel. Soms grijpen we in als het niet goed gaat. Maar dat is bij de Sterkste Schakel nog nooit nodig geweest.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *