De Bloem: voorbeeld van duurzaamheid en innovatie

Nieuwbouwwijk De Bloem in Rijnsburg, met honderden eengezinswoningen, penthouses en appartementen, voor starters, eenpersoonshuishoudens, gezinnen en 50-plussers, nadert zijn voltooiing. In het vierde kwartaal van dit jaar wordt wooncomplex Bougainville opgeleverd en dan is ook het zesde en laatste deel van de bloemvormige wijk af.

Het kloppend hart van De Bloem is wooncomplex Calla. Daar begint dan ook het interview met makelaar Marjanne de Wolff van De Raad Makelaars. Ze ontvangt de interviewer in De Binnentuin van Calla op de eerste verdieping, waar bewoners van Calla elkaar kunnen ontmoeten. De ruimte is sfeer- en stijlvol ingericht met onder andere een gezellige zithoek met comfortabele fauteuils en een leestafel. 

Marjanne de Wolff stelt voor om een rondgang door het gebouw te maken. Die begint in de kelder van het gebouw. Daar is de zogeheten WKO-installatie te vinden waarmee de 98 appartementen en de centrale ruimtes in Calla ’s winters worden verwarmd en in de zomer gekoeld. Dat gebeurt via de vloerverwarming en vloerkoeling in de verschillende ruimtes en woningen. 

Koploper in duurzaamheid

“Duurzaamheid is belangrijk,” legt Marjanne uit. “De eengezinswoningen in De Bloem hebben elk een eigen warmte- pomp, voor Calla is dat collectief geregeld. Verder liggen op het zogeheten energiedak van Calla zonnepanelen en vacuümbuizen waarmee het water wordt verwarmd dat gebruikt wordt om mee te douchen en de handen te wassen. En niet te vergeten: overal in Calla, en straks ook in Bougainville, heb je led-verlichting. Wat tenslotte ook niet onvermeld mag blijven, is dat we gebruikmaken van duurzame materialen, zoals FSC-gecertificeerd hout en natuursteen. 

We zijn in De Bloem koploper op het gebied van duurzaamheid. Dat blijkt onder andere uit het feit dat we voor Bougainville en Calla een groencertificaat voor duurzaam bouwen hebben ontvangen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.”   

Kookstudio

Op nog een manier is Calla duurzaam, blijkt even later als we op de tweede verdieping van het wooncomplex zijn aangekomen. Daar bevindt zich een kookstudio, een zitgedeelte met eenbiljart en een terras, waar de bewoners gezamenlijk kunnen eten, drinken en gezellig zitten. 

“Met Calla richten we ons op mensen van 50 jaar en ouder,” vertelt Marjanne. “De woningen zijn levensloopbestendig. Ook bewoners met een scootmobiel kunnen gemakkelijk naar binnen. Ze kunnen dus tot op hoge leeftijd hier veilig en beschermd blijven wonen, want er zijn noodknoppen aanwezig in de woningen, we hebben een huismeester en ’s avonds is de ingang afgesloten. De gezamenlijke centrale ruimtes, waar de bewoners met elkaar kunnen afspreken, gaan bovendien de eenzaamheid tegen. Dat kun je ook een vorm van duurzaamheid noemen.” 

Leven in luxe en comfort

Behalve afspreken in De Binnentuin en in De Kookstudio, kunnen bewoners ook gezamenlijk fitnessen, zwemmen en naar de sauna of het Turks stoombad. Deze faciliteiten, die voor alle bewoners van De Bloem toegankelijk zijn, bevinden zich op de begane grond. Buiten is bovendien een jeu-de-boulebaan.

“Onze leus is: ‘Leven in luxe en comfort’,” vervolgt Marjanne. “Nergens in Nederland vind je een wooncomplex waar je al deze faciliteiten bij elkaar hebt. Daarom is Calla dan ook geen serviceflat, maar het wooncomplex is wel van alle gemakken voorzien. Zo zijn er bijvoorbeeld in de centrale hal afgesloten postbussen waar postbedrijven pakjes kunnen achterlaten voor bewoners die niet thuis zijn. Verder hebben we een parkeergarage met een eigen plek voor de auto, een ruimte voor elektrische fietsen, een kapsalon, een pedicure, een schoonheidssalon en logeerkamers voor gasten die een nachtje willen blijven slapen. En in de appartementen kunnen mensen met behulp van hun tablet of smartphone automatisch hun gordijnen, zonneschermen en de verlichting bedienen. Ook handig is dat de bewoners één toegangstag hebben waarmee zij alle deuren kunnen openen.” 

In trek

“Innovatie was een belangrijk uitgangspunt bij de bouw,” concludeert Marjanne aan het einde van de rondgang. “Daar hoort ook een app bij voor de bewoners van Calla waarmee zij kunnen zien hoe druk het is in het zwembad, of er post ligt in de brievenbus en of de huismeester aanwezig is. Via deze app kunnen de mensen van Calla ook met elkaar afspreken, bijvoorbeeld om te biljarten of te kaarten. Het is heel leuk om te zien dat hier druk gebruik van wordt gemaakt. We kunnen concluderen dat dit duurzame en innovatieve woonconcept in trek is. De bewoners komen overal vandaan, zelfs uit Duitsland en Frankrijk.”

Zes wooncomplexen

Amarant, Bougainville, Calla, Dahlia, Egelantier en Fuchsia. 

Het zijn namen van exotische bloemsoorten die aan de verschillende wooncomplexen van wijk De Bloem in Rijnsburg zijn gegeven. Gedurende een periode van ongeveer tien jaar zijn in het centrum van het bloemendorp eengezinswoningen, appartementen en penthouses verrezen voor diverse doelgroepen. Ze staan op de plek waar tot 1980, gedurende meer dan zestig jaar, de Rijnsburgse bloemenveiling Flora stond. Straatnamen als De Klok, Verdeelstraat en Veilingmeesterhof herinneren aan deze tijd. 

Plandeel Calla, met 98 luxe full service huurappartementen, is het recentste wooncomplex, dat in 2018 werd opgeleverd. Eind dit jaar is ook het laatste deel van De Bloem, Bougainville, klaar. Daar komen nog eens 87 appartementen, 4 penthouses en 18 eengezinswoningen. In een van de penthouses op de negende verdieping komt een enorme klok met een diameter van bijna 5 meter in de gevel, waarmee het hart van de oude bloemenveiling wordt gesymboliseerd. 

De eerste inschrijvingsperiode voor de woningen in Bougainville, die kunnen worden gehuurd met een optie tot koop na tweeëneenhalf jaar, is eind januari verstreken, maar er zijn nog appartementen en eengezinswoningen beschikbaar. Ook in Calla kunnen geïnteresseerden nog terecht voor een huurappartement.

Meer informatie:

www.woneninbougainville.nl 

www.wonenincalla.nl

Bewoner over Calla: 

“Ik kan het iedereen aanraden”

Ondernemer Jan van Woerkom (70), eigenaar van Electro World Peursum in Katwijk aan Zee en mede-eigenaar van Electro World Oegstgeest, woont sinds april 2018 samen met zijn vrouw in een penthouse in Calla.

Waarom heb je voor Calla gekozen? 

“We zijn allebei de 65 gepasseerd en hebben met het oog op de toekomst voor Calla gekozen. Alles is gelijkvloers en als het nodig is, kan er verzorging worden geregeld. We kunnen hier blijven zitten, ook als het niet meer gaat. Natuurlijk hadden we ook voor bijvoorbeeld Huis ter Duin kunnen kiezen, maar we wonen al 28 jaar in Rijnsburg en wilden daar graag blijven. Uiteindelijk hoefden we maar 350 meter te verhuizen. Prettig is ook dat de winkels, zoals de bakker, de slager, de slijter en een supermarkt op loopafstand zijn. Zo kunnen we zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en zelf in al onze levensbehoeften voorzien. Dat in combinatie met het woonconcept en het prachtige uitzicht, gaf de doorslag.” 

Van welke faciliteiten maak je gebruik?

“Ik maak gebruik van het zwembad, de sauna en het Turks stoombad. Biljarten en kaarten doe ik niet, want ik werk nog zes dagen in de week in mijn bedrijf. Het mooie is: je bent niet verplicht om ergens aan mee te doen. Je bent net zo vrij als in bijvoorbeeld een appartement op de Katwijkse boulevard. En als het nodig is kun je toch terugvallen op de zaken die er hier zijn, zoals de kapper of de fysiotherapeut.”

Wat merk je van het duurzame karakter van Calla? 

“Wat prettig is, is dat er een constante, aangename temperatuur is in elke kamer, zonder dat je er iets aan hoeft te doen. Dat is wel een verschil met een woning met een eigen cv-ketel. Door de vloerverwarming is het altijd behaaglijk in huis. Ook afgelopen zomer was het dankzij de koeling gewoon lekker in huis.” 

Wat vind je van zaken als automatische bediening van de verlichting, de zonneschermen en dergelijke?

“Dat zijn prettige dingen. De apparatuur is eenvoudig en gemakkelijk te bedienen. Ik maak er graag gebruik van. Ook de bewoners-app gebruik ik. Al met al ben ik zeer positief over Calla. Ik kan het iedereen aanraden.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *