Van der Hulst Bouwbedrijf creëert duurzame ketensamenwerking

Waarom genoegen nemen met minder als je weet dat het nog beter kan? Met die gedachte in haar achterhoofd besloot Yvonne van der Hulst van Van der Hulst Bouwbedrijf in Lisse het roer compleet om te gooien. Met 33 Voorhoutse nieuwbouwwoningen die energie opleveren en een stevige ketensamenwerking lukte het om die duurzame ambitie te verwezenlijken. En dat leverde het slagvaardige bouwbedrijf onlangs de Nationale Innovatie en Duurzaamheidsprijs op.

Nul-op-de-Meter woningen? Huizen die net zoveel energie opwekken als ze kosten? Energieneutrale nieuwbouw zoals in de toekomst verplicht wordt? Directeur Yvonne van der Hulst van het gelijknamige sinds 1964 bestaande bouwbedrijf uit Lisse vond dat het nog wel een stapje verder kon. “Waarom geen huizen neerzetten die energie delen met de wijk en uiteindelijk meer energie opleveren?” Nog eventjes en dan staan ze er dan ook…. 33 duurzame en innovatieve Plus-op-de-Meter nieuwbouwwoningen in project Hooghkamer in Voorhout. Het resultaat van een nieuwe weg die het bedrijf jaren daarvoor insloeg.

Al in crisistijd zag Yvonne van der Hulst, directeur Van der Hulst Bouwbedrijf, de bui van de nadere wetgeving en steeds kleiner wordende marges in de bouwsector al hangen en besloot ze radicaal te veranderen. “In 2013 hebben we bewust de omslag gemaakt en onszelf kritische vragen gesteld. Hoe gaan we met elkaar verder na de crisis? En hoe gaan we ons voorbereiden op de wetgeving die eraan komt? We besloten daar nu alvast op voor te sorteren in plaats van af te wachten. Zo voelden we nog niet de druk op onze schouders – want we hoefden immers nog niet – maar konden het wel alvast in de praktijk brengen.”

Meer kennis delen
Al vergde dat een heel andere manier van denken. “We moesten ons steeds in de eindgebruiker blijven verplaatsen en hun uitgangspunten vertalen naar de techneuten. Want het is leuk om iets te bedenken, maar als de consument het uiteindelijk niet weet te waarderen of het ervaart als gebrek aan comfort, heeft het misschien wel nut maar geeft het niet het beoogde gewenste resultaat qua comfort voor de eindgebruiker.” Hoewel Van der Hulst Bouwbedrijf altijd al met vaste bouwpartners werkte, werd deze samenwerking met de nieuwe ambities nog belangrijker. “We gingen heel vroeg met elkaar aan
tafel om kennis te delen, wat ook echt nodig was. Er moest immers een tandje bij en er moest meegedacht worden over de ideeën die ik had.”

Van geïntegreerde PV-panelen tot goede kierafdichting en traditionele dakisolatie tot thuisaccu en zelfs een smart grid wat het gezamenlijk delen en opwekken van energie mogelijk maakt. “Maar ook komen er bijvoorbeeld twee buurtauto’s die
gedeeld kunnen worden en daardoor het gebruik van een tweede, vaak stilstaande, auto terugdringt.” Het zijn slechts enkele voorbeelden van duurzame innovaties die zullen worden gerealiseerd. Zodat alle huizen die straks in mei in Voorhout
worden opgeleverd een plus op de meter overhouden

Milieu, comfort en energie
Een uniek moment, want dat zullen dan de eerste opgeleverde POM-woningen, waarin ook de visie van Active House is toegepast, zijn. Een prestatie die het bouwbedrijf dan ook terecht de Nationale Innovatie en Duurzaamheidsprijs Wonen 2018 opleverde. “Bij Active House kijk je naar drie pijlers: Energie, Comfort en Milieu. Hoe meer je je inspant om alle aspecten te behartigen, hoe meer mensen van betere omstandigheden profiteren en hoe beter je het doet. De prijs is wel een enorme opsteker voor ons. Het geeft veel energie om op de ingeslagen weg door te gaan. Nu we eenmaal de norm gezet hebben, is het tijd om deze verder te optimaliseren.”

En dat is ook het plan. Niet meer terug naar vroeger, niet meer terug naar de tijd van energieslurpen of energieneutraal, maar verder dan dat. Zo zijn er plannen voor nieuwbouwwoningen in Lisse, maar zal er straks ook worden gekeken hoe het concept Plus Leven geïntegreerd kan worden bij de verduurzaming van bestaande woningen. Met de duurzame energieregisseur 4YEF en industriepartners als Nissan, Alliander, Zehnder, Panasonic, VBI, Kingspan en Stafier wordt gezamenlijk gekeken naar kansen en mogelijkheden.

MKB ketensamenwerking
Ook met gemeentes willen we graag om de tafel zitten. “Om te kijken hoe we de bouw in Nederland kunnen verduurzamen. Om gezamenlijk te bespreken hoe we kunnen bijdragen aan de energiedoelstellingen van 2030.” Illustratief voor deze tijd, vindt Van der Hulst. “Met elkaar kunnen we toch veel meer? Ik geloof zelf dat zo’n ketensamenwerking van MKB-bedrijven regionaal, grote beursgenoteerde bouwbedrijven kan aftroeven, omdat zij veel flexibeler kunnen meebewegen én omdat ze gezamenlijk meer daadkracht en gecombineerd met vaste bouwpartners veel meer kennis in huis hebben.”

Een zakelijke passie, maar ook een persoonlijke drijfveer van de directeur van het middelgrote familiebedrijf. “Ik vind het leuk om samenwerkingen zo te optimaliseren dat we het gezamenlijke plan naar een hoger niveau kunnen tillen.
Als ik zie dat partijen daarvoor openstaan, dan wil ik die verbinding leggen. Omdat ik geloof in ketenoptimalisatie
om de bouwkosten zo omlaag te krijgen. Bovendien heb ik met dit bedrijf de kans om iets van waarde voor de volgende
generatie achter te laten. Als ik daar mijn steentje aan kan bijdragen, dan doe ik dat graag.”

Van der Hulst Bouwbedrijf
Akervoorderlaan 6
2161 DS Lisse
T 0252 – 210 031
W www.vanderhulstbouwbedrijf.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sam
Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Sam van de Hulsbeek Mediya B.V https://mediya.nl/
05-06-2024 08:40
Sam