KBM Groep: “Woning- en zorgbouw zijn onze specialiteit”

Ontwikkelen, bouwen, onderhouden en verduurzamen, met de focus op woningbouw en de zorg. Dat is in dertien woorden waarmee de negentig medewerkers van het Katwijkse bouwbedrijf KBM zich dagelijks bezighouden, in eigen beheer en in opdracht van ontwikkelaars, beleggers, woningcorporaties en zorginstellingen. Een interview met algemeen directeur Dick van der Plas.

“Ja: werken voor corporaties en voor de zorgsector kun je wel een specialiteit van ons noemen,” concludeert Dick van der Plas van het Katwijkse familiebedrijf halverwege het gesprek. “We werken voor alle woningcorporaties in de Duin- en Bollenstreek en we doen veel voor de zorg. In het recente verleden bijvoorbeeld zorgwoningen in Vlietstede in Rijnsburg, Parledam in Katwijk, Bellesteijn in Wassenaar en de Lakenhof voor Topaz in Leiden. En op dit moment bouwen we een nieuw centrumgebouw met een super- markt, restaurant, een sporthal, zwembad en kantoren voor ’s Heeren Loo, op de locatie Willem van den Bergh in Noordwijk, komend jaar gevolgd door z’n negentig zorgwoningen op hetzelfde park.”

Naam opgebouwd
“Dankzij al dit soort projecten kennenwe de wereld van de zorg goed en kunnen we ons goed inleven in de wensen van cliënten en zorgmedewerkers,” vat Dick van der Plas samen. “Dat vertalen we vervolgens naar de praktijk. Zo hebben we een goede naam opgebouwd in dewereld van de zorginstellingen en dat breidt zich nog steeds uit.”

Iets soortgelijks geldt voor de woningbouwsector. Dankzij de jarenlange ervaring met binnenstedelijke ontwikkeling, onder andere in Amsterdam, is ook (gestapelde) woningbouw een specialiteit geworden van KBM, met woningcorporaties als belangrijke opdrachtgevers. Met een eigen design & build-afdeling kan KBM bovendien ook in de ontwerpfase een onderscheidende rol spelen, inclusief het gehele vergunningentraject. Via deze werkwijze gaat KBM komend voorjaar van start met een woningbouwproject in opdracht van een grote corporatie in Haarlem.

Groeiend onderhoudsbedrijf
Wat hierbij ook in het voordeel spreekt van de Katwijkse bouwer, is dat deze een groeiend onderhoudsbedrijf heeft. “Zo kunnen we onze opdrachtgevers een totaalpakket aanbieden voor ontwikkeling, bouw en onderhoud,” legt Van der Plas uit. “Daarmee bieden we toegevoegde waarde en denken we in het voortraject mee over voorstellen en alternatieven die zich in de exploitatiefase veelal dubbel en dwars uitbetalen voor de klant.”

Het meedenken betreft ook de verduurzaming van woningen. Een voorbeeld: voor de Katwijkse corporatie Dunavie verduurzaamde KBM de afgelopen jaren zo’n 450 woningen, gevolgd door ruim 800 woningen in de komende drie jaar. Van der Plas: “Al deze kennis en ervaring hebben we in een speciaal KBM-renovatie- concept gegoten, waarbij we zoveel mogelijk gebruik maken van een standaard werkwijze. Standaardisering en digitalisering, zoals de toepassing van BIM, speelt ook een belangrijke rol bij onze nieuwbouwprojecten. Samen met onze vaste partners kunnen we zo snel en efficiënt projecten oppakken, waarbij we de kwaliteit, de flexibiliteit, planning en een goede prijs kunnen waarborgen.”

Onderscheiden
“Op al deze manieren onderscheiden we ons van andere bouwbedrijven,” concludeert Dick van der Plas aan het einde van het gesprek. “We focussen ons dus op zorg en woningbouw, maar onderweg pikken we ook andere ‘specials’ mee die op ons pad komen. Veelal zijn we bij die projecten verantwoordelijk voor het gehele traject, van ontwerp tot en met realisatie en onderhoud. Zo bouwen we bijvoorbeeld momenteel een permanente viskiosk op de Katwijkse Boulevard en een nieuw gebouw voor de surfclub op het Noordwijkse strand. Ook dat zijn leuke opdrachten.”

KBM Groep
Scheepmakerstraat 2, Katwijk
Postbus 94
2220 AB Katwijk
T 071 –  402 92 15
W www.kbm.nl
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *