Aflossen of niet, dat is de vraag

Prinsjesdag 2019. Het zal u niet zijn ontgaan. De inkomstenbelasting gaat over de hele linie omlaag. Het toptarief daalt naar 49,5% en ook de vennootschapsbelasting gaat omlaag. De maatregelen worden geleidelijk ingevoerd en zijn vanaf 2020 duidelijk merkbaar.

Het afschaffen en het verlagen kost echter geld. Veel geld. Om dat gemis goed te maken, worden diverse tegenmaatregelen getroffen. De BTW op uw dagelijkse boodschappen wordt met 3% verhoogd en in de inkomstenbelasting worden maatregelen genomen die ervoor zorgen dat de belastingdruk voor ondernemers toch wat stijgt. Tevens wordt het effect van de aftrekbaarheid van hypotheekrente en alimentatie beperkt (lees: de aftrek zal leiden tot een lagere belastingteruggave). Verder gaan eigenaren van een BV meer belasting betalen over de opgepotte winsten van hun BV in box 2.

Dit alles is in lijn met het in het afgelopen jaar gesloten regeerakkoord. Geen verrassingen dus? Toch wel! Voor eigenaren van een BV, die geld van hun eigen BV hebben geleend, wordt een maatregel in de wet opgenomen die er toe moet leiden dat het maximaal te lenen bedrag van de eigen BV wordt beperkt. Maximaal mag nog € 500.000 worden geleend. Alleen voor bestaande eigenwoningleningen komt een overgangsmaatregel.

Ingewikkeld? Ja. Je zult maar (eigenwoning)schulden bij je eigen BV hebben. Dan moet je volgend jaar echt gaan rekenen. Want door de tariefmaatregel slaat het voordeel dat je had van renteaftrek op je eigenwoninglening om in een nadeel. En door de drempel van het maximaal van je BV te lenen bedrag moet er misschien ook wel verplicht worden afgelost op de eigenwoningschuld of de overige schulden. Indien niet goedschiks, dan zeker kwaadschiks als je over de drempel heen gaat. 

Veel variabelen dus. En niet op tijd schakelen kan een dure grap worden. In 2019 kan iedereen nog gebruik maken van de oude spelregels en huidige lage tarieven, want vanaf 2020 stijgt ‘pas’ de box 2 belasting. Overigens, de wetgever rekent er op dat ondernemers zich laten adviseren om in 2019 schoon schip te maken. Want in de begroting voor volgend jaar zijn de verwachte belastinginkomsten behorende bij die aflossing al meegenomen. Ik weet wat me te doen staat.

Harald Verbeek
Partner
ABIN accountants en adviseurs
www.abin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *