Harry de Reus, 25 jaar uitgever met bestaansrecht

In een tijd waarbinnen vele uitgevers het niet redden en zeker voor de meeste magazines geen toekomst meer bestaat, blijft Harry de Reus, de uitgever van Rijnstreek Business Zakenmagazine, fier overeind. Een ondernemer met visie en professionaliteit, maar ook met een gunfactor. Harry werkt op zijn gevoel en kan van een schaterlach abrupt omslaan in welgemeende verontwaardiging, of die nu terecht is of niet. 

Hij daagt je soms dusdanig uit, dat ik hem wel eens een draai om zijn oren heb willen geven. Uiteraard kan hij zich als ondernemer uitsluitend waarmaken, omdat hij goede medewerkers om zich heen heeft verzameld. Zo werkt hij bijvoorbeeld al jaar en dag met bladmanager Paul Schelvis en vormgever Johan van der Meij. Jonge gasten met werklust, betrokkenheid en ‘last but not least’ humor. Maar ook anderen zijn hem, o.a. redactioneel, al jaren trouw.

Rijnstreek Business moet bestaan van bedrijven en organisaties die hun boodschap of advertorial zo doelgericht mogelijk op het bureau van hun afnemers willen zien belanden. Het verspreidingsgebied is het grote Holland Rijnland en wel de regio’s Alphen, Leiden en de Duin- en Bollenstreek. Als een van de eersten ging Harry daarbij digitaal, zodat de artikelen via Facebook en Twitter online gedeeld kunnen worden.

Ook verder onderneemt Harry mooie initiatieven, waaronder jaarlijks ‘De Sterkste Schakel’, een verkiezingsspektakel om het beste ondernemerstalent uit de regio van dat moment boven water te halen. Een evenement waar velen ieder jaar weer naar uit kijken en het ideale platform voor de deelnemers, om hun kwaliteiten aan het publiek en de lezers te presenteren. Harry noemt zichzelf dan ook een podiumbouwer die nog steeds in zijn rol groeit, wat ook zo zal blijven wanneer hij steeds maar weer vernieuwt.

Los van de reclames is het nog een echt opinieblad ook. Zo worden wij columnisten nooit gecensureerd. Dat is ook de bedoeling van een columnist, je moet vrij kunnen schrijven en daarbij een steen in de vijver kunnen gooien, in de hoop daardoor iets spraakmakends te bewerkstelligen. Menig gemeentebestuurder liet ik de afgelopen jaren in sterkte en zwakte de revue passeren, maar ook menselijke omstandigheden, of dat nu een afslankpoging, of gewoon een schoolkeuze gericht op het arbeidsproces betreft.

Zo worden in de volgende editie de machtigste ondernemers en bestuurders van de regio bekend gemaakt. Voor een vermelding op de lijst wordt natuurlijk gekeken naar de zwaarte van bepaalde functies, maar zeker ook of iemand meer waarmaakt dan alleen waar hij of zij voor moet staan. Van een Commissaris van de Koning mag je bijvoorbeeld ook meer verwachten dan dat hij alleen de Provinciale Staten voorzit. Het is leuk als een ondernemer veel omzet maakt, maar wat bewerkstelligt hij maatschappelijk? Eigenlijk vind ik dat Harry ook op die lijst thuishoort. Zijn initiatieven hebben toch een spin-off effect, er wordt over gepraat.

En dan nu de persoon Harry. Ik ken hem als een bescheiden jongen, die er gewoon in is geslaagd zijn ambities waar te maken. Dit alles vanuit een no-nonsense aanpak, zonder het plan de grootste te worden. Wat ik verder al schreef, hij kan zich, als hij het even niet overziet, echt kwaad maken over zaken, wat er overigens meestal toe leidt dat hij dan na een tijdje weer om zichzelf moet lachen. Dat lachen moest ik zelf ook, toen ik hem afgelopen jaar plots met een baard aantrof. Harry, dat zag er echt niet uit en die sik heb jij niet nodig. Blijf wie je bent, als inspirator van jouw personeel en de markt waarvan je het moet hebben.

Gefeliciteerd Harry, namens velen, en dat je nog lang zo door mag gaan.

Menno Smitsloo
e-mail: [email protected]
twitter: @mennosmitsloo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *