Lieke en Richard Lamb hét TrendWatchers-duo van Nederland

Lieke en Richard Lamb geven sinds 1989, als hét TrendWatchers-duo van Nederland, hun visie op de toekomst met Trends-Verwachtingen voor vrijwel alle sectoren. Dagelijkse spreken zij in binnen- en buitenland zalen met ondernemers; bestuurders en studenten toe. Zij schetsen voor hen een gedetailleerd toekomstbeeld. En niet zonder succes: als één van de weinigen voorspelden zij in 2006 de financiële crisis van 2008 en het daarop volgende jarenlange economische zaagtandherstel tot 2020 à 2022. Maar ook de komst van de Apple iPad-tablet in 2010; de uitfasering van het gasnet en de overwinning van Donald Trump voorzagen zij. Hoe doen zij dat toch?

In de loop der jaren hebben wij door patroonherkenning ontdekt hoe de oorzaak-en-gevolg relaties zijn die de toekomst bepalen. Door mijn achtergrond (TU Delft, Informatiekunde) konden wij al vroeg gegevens veredelen tot informatie; kennis en wijsheid. Toen we merkten dat er bepaalde wetmatigheden de toekomst vormengeven, hebben wij de ‘TO DO Methode’ ontwikkeld.

Hoe voorspellen jullie de toekomst?
“Dan doen we puur rationeel met onze TO DO Methode. Daarmee kunnen wij voor bedrijven en overheden (T)rends in de samenleving vertalen naar (O)pportunities (Kansen dus); (D)eliverables, (denk aan Proces-, Product- en Diensten-innovaties) en ten slotte (O)bjectives (Prioriteiten stellen).

Als je die TO DO Methode los laat op een bedrijf; gemeente of bijvoorbeeld de Rijnstreek-regio komen de trends; kansen en innovaties als vanzelf bovendrijven. Combineer dat met de 1e Wet van Lamb: ‘Concepten blijven hetzelfde maar verschijningsvormen veranderen’ en je kan letterlijk in de toekomst kijken: een media-concept is bijvoorbeeld dat er bij het uitwisselen van een boodschap door de eeuwen heen altijd een verzender en een ontvanger betrokken zijn. De uitdaging is nu om de volgende verschijningsvorm van dit media-concept te voorspellen. Door de wereld op conceptueel-niveau te modelleren ontstaat er één hele heldere toekomstvisie. Dat gaat dus een stuk verder dan scenarioplanning.

Your Future!
“Er is trouwens nog een 2e Wet van Lamb: ‘denk in structuren en belangen’: het internationale belangenspel bij bedrijven en overheden bepaalt hoe onze toekomst eruit zal zien. Daarover en over de TO DO Methode kun je alles zelf lezen in ons TrendWatchers-handboek ‘Your Future!’ (zie Your-Future.nl). Wij zeggen namelijk: in ieder van ons schuilt een trendwatcher. Dat is de boodschap die wij willen uitdragen. Daarom leggen wij in het boek precies uit wat trendwatchen inhoud. Hoe je zelf trends, hypes en ontwikkelingen kan spotten. Hoe vertaal je die trends in zakelijke kansen en concrete innovaties? Het boek Your Future! is het startpunt om je zelf de vaardigheden van een trendwatcher eigen te maken en iedere beslisser aan te zetten tot het ontwikkelen van een eigen toekomstvisie.

Voor wie een boek lezen te veel tijd kost, staat onze TEDxTalk-video ‘Predicting the Future is easy’ klaar op www.RichardLamb.us.” Wil je t in levende lijve meemaken? Kan ook!Als trendpresentatie of Strategisch Brainstorm. Check de mogelijkheden op TrendWatcher.com.”

TrendWatcher.com /
Future Expertise Center
T (070) 511 44 44
E [email protected]
I www.TrendWatcher.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *