Gedoe rond personeel

Als een ondernemer personeel in dienst heeft, zijn er dingen die hij – naast de loonbetaling en dergelijke – moet regelen. Dat lijkt een gedoe, maar het doel is zorgen voor werknemers. Denk daarbij aan goed voor het personeel is ook goed voor de onderneming.

Een van de dingen die geregeld moet zijn is dat elke werkgever een basiscontract met een arbodienst moet afsluiten. In dat contract worden afspraken vastgelegd over de taken waarbij de werkgever zich volgens de Arbowet moet laten bijstaan door deskundigen. Een daarvan is het adviseren van de werkgever als hij te maken heeft met langdurig zieken. Dat is mooi: samen met een arboarts kijken wat de beste manier is om de werknemer weer aan het werk te krijgen.

Een bedrijf moet ook een preventiemedewerker aanstellen. Heb je minder dan 25 medewerkers, dan kun je als werkgever deze rol vervullen. De preventiemedewerker is het aanspreekpunt over arbeidsomstandigheden zoals goede werkplekken en fysieke belasting. En dan heb je nog de RI&E, de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Een RI&E is eigenlijk twee dingen: een LIJST met alle (veiligheids- en gezondheids) risico’s in uw bedrijf, en een PLAN voor het oplossen ervan.

Het lijkt allemaal gedoe, maar de achterliggende gedachte is: Voorkomen is beter dan genezen. Risico’s inventariseren en de kans verkleinen dat ze voorkomen, vermindert het risico op ongelukken of ziekte van personeel. Dat gaat dus geld schelen. Aan de slag dus, als je deze zaken nog niet geregeld hebt.

Peter de Boer
Accountant Administratieconsulent
Driebergen Accountants, Rijnsburg
www.driebergenaccountants.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *