Vijf gouden tips voor samenwerken met professionals

BLOG:

Professionals werken graag zelfstandig. Vaak zijn ze hoger opgeleid en zijn ze erg goed in iets specifieks: in innovatie, procesmanagement, ICT-architectuur, projecten, Finance of HRM. Professionals werken graag in vrijheid. Toch zitten ze in een team. En daar is vaak meer uit te halen. Daarom hier onze vijf gouden tips voor samenwerken met professionals.

1. Bepaal wat het team gemeenschappelijk heeft
Professionals zien vaak de meerwaarde van het team niet zo. En al helemaal niet van samenwerken binnen de staf. Ze doen hun werk zelf met hun eigen contactpersonen in de organisatie. Werkoverleg, teamdagen en een manager kosten alleen maar tijd. Om samen aan hetzelfde resultaat te kunnen werken is het toch belangrijk om als team te bepalen wat het team gemeenschappelijk heeft. Door een gemeenschappelijke focus kan de professional effectiever werken. Bepaal als team ook wanneer je niet hoeft samen te werken. Dat kan best 90% van de tijd zijn.

2. Benut de tijd samen effectief
Ga niet eindeloos vergaderen met rondjes waarin iedereen vertelt waar hij mee bezig is. Veel tijd samen is niet nodig. Maar zorg dat je áls je samen bent, je alleen onderwerpen bespreekt die iedereen aan gaan. Na een vergadering moet ieder teamlid beter weten hoe hij kan bijdragen aan de gemeenschappelijke doelstellingen en de afdelingsprioriteiten. Verder moet hij op de hoogte zijn van de werkzaamheden van collega’s die zijn werkzaamheden raken. Werkoverleg met professionals leent zich goed voor het opsplitsen in kleinere groepjes. Teamleden die elkaar nodig hebben, kunnen elkaar opzoeken. In kleinere groepjes kunnen ook ideeën worden bedacht of problemen worden opgelost.

3. Houd het uitdagend
Carrière maken is voor professionals niet altijd een doel op zichzelf. Sommige professionals die wel managers zijn geworden missen het inhoudelijk werk. Doorstromen naar de lijn is vaak ook geen aantrekkelijke optie. Dat betekent niet dat professionals niet ambitieus zijn. Creëer daarom als team en als manager kansen om door te stromen, meer naar buiten te treden, ervaring op te doen in andere organisaties of in het buitenland.

4. Leer van en met elkaar
Professionals zijn doorgaans vrij inhoudelijk ingesteld. Ze willen zich graag inhoudelijk blijven ontwikkelen. Daarom kan het goed werken om elkaar bijvoorbeeld met intervisie te adviseren over hoe je iets kunt aanpakken. Naast inhoudelijk van elkaar leren, is het samen trainen van vaardigheden ook leuk en leerzaam. Het levert vaak meer op dan een individuele training ver weg van het team en de praktijk. Collega’s kennen de weerbarstige praktijk en kunnen elkaar helpen in herkenbare cases.

5. Besteed tijd aan de sfeer
Juist omdat professionals elkaar niet vaak zien, is het belangrijk om actief te werken aan een teamgevoel. Hiermee voorkom je het gevoel van los zand. Dat kan door koffiemomentjes of met een regelmatige gezamenlijke lunch. Doe dat bij professionals niet met teambuilding waar ze over een stormbaan moeten of elkaar moeten uitschakelen met paintballen. Teams met professionals willen liever een op-de-hei-dag of een teamdag waar ze wat aan hebben. Met een combinatie van inhoud en ontspanning. En laat ze het zelf organiseren.

Alles uit uw team halen? Schateiland, de beste opleider van Nederland, helpt u graag verder. Ga naar schateiland.com voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *