Verkiezingen

Nog ruim een maand en dan mogen we weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ons wacht een versplinterd politiek landschap in de Nederlandse dorpen en steden. De politiek heeft nog altijd geen antwoord op de groeiende behoefte aan instant gratification van de burger. Resultaten wil men zien. Spektakel misschien. Een duimpje. Dat is dan ook waar meer en meer op wordt ingespeeld.

Ik ben er niet op tegen dat politiek aantrekkelijk wordt gemaakt, dat er een fun factor wordt toegevoegd. Ik vind het fantastisch als politici maatregelen nemen of een aanpak bedenken voor een issue. Maar hou toch op om in de campagne te roepen wat er na de verkiezingen “gaat gebeuren”. We weten toch beter. Nederland is een coalitieland. Wat er echt gaat gebeuren hangt af van de uitslag van de verkiezingen en vervolgens van de formatie van – in dit geval – het college. En verder is van belang hoe de gemeenteraadsleden hun werk doen, B&W controleren, de discussie aangaan, issues aandragen die ze in de maatschappij tegenkomen. En als het goed is, handelen ze daarbij vanuit hun beginselen, vanuit het DNA van hun partij. En daar wil ik meer over weten. Dat politici gaan voor het werk dat ze ambiëren, dat geloof ik wel. Het is keihard werken voor – laten we eerlijk zijn – een beperkte financiële beloning. Dan moet je toch wel idealen hebben? Of willen ze macht? Invloed? Ja, natuurlijk het is interessant als je verandering kunt bewerkstelligen. Dat noem je macht. Maar dat kan heel goed, en is ook in de meeste gevallen, een authentieke drijfveer bij politici en beleidsmakers. Daar maak ik me niet zo veel zorgen over. Waar ik oprecht nieuwsgierig naar ben, geacht raadslid of wethouder in spé, is het volgende.

Wat zijn de waarden van je partij en van jou als partijpolicitus? Hoe kijk je aan tegen de maatschappij? Wat is je langetermijnvisie? Op welke gebieden leg je de focus? Welke invloed oefen je uit ten aanzien van bepaalde maatschappelijke thema’s of concrete problemen – nee je hoeft geen beloftes te doen over concrete resultaten. Hoe ga je zorgen dat je niet buitenspel komt te staan? Wat is de verdere kracht van je partij? Hoe ben je ingevlochten in de samenleving? Hoe leg je je oor te luisteren bij wat speelt? Leg nog eens uit hoe het is om een stad of dorp te besturen. Wat er moet gebeuren voordat er een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad staat? Laat eens zien hoe wat er in het nieuws komt, zich verhoudt tot wat er echt gebeurt.  Doe dat niet alleen in een hijgerig, strak geregisseerd debat. Niet alleen in 140 of 280 tekens op Twitter of one-liners. Maar op de markt, op het MBO, het HBO, de Universiteit, bij bedrijven en instellingen, in gesprek met de mensen. Zet eens een uitgebreider verhaal op YouTube of maak een vlog waarin je in rust uitlegt waar je voor staat.

Doe het dit keer goed. Blijf bij je beginselen en zoek de rust op om die uit te dragen. Succes!

Jan Versteegh, Voorzitter VNO/NCW Rijnland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *