Heb Visie en stem op de partij die voor de Fusie van de Leidse regio is!

Het woord samenwerking kan ik zo langzamerhand niet meer horen. Kwaliteit bereiken we uitsluitend door volledig in elkaar op te gaan. Al die verschillende afspraken in de regio, van al die verschillende gemeenten, over al die verschillende onderwerpen hebben de afgelopen jaren goud geld gekost en meestal tot niets geleid. Desondanks zijn er nog steeds lokale politici die het maar over meer samenwerking blijven hebben. Ik schreef al eerder dat die vorig jaar al heeft afgedaan, omdat men er terecht niet voor open stond om verder te praten over de door Elco Brinkman geïnitieerde Regioraad. Betaalbare en efficiënte samenwerking werkt namelijk alleen wanneer je dat op elk gebied doet.

De huidige samenwerking op slechts enkele gebieden houdt teveel kostbare bestuurslagen in stand, waarbij er
altijd weer een gemeente is die een andere kant op wil. Een kleinschalig voorbeeld betreft de recente vijfjaarlijkse verplichte keuze voor de TV-zendrechten binnen onze regio. Voorschoten en Zoeterwoude kozen met nipte meerderheid voor Unity, Leiden voor Sleutelstad en Oegstgeest kon niet kiezen. Het eindoordeel zal dan ook geveld moeten worden door Het Commissariaat voor de Media. Daar kun je dus helemaal niets mee. Ik ben ervan overtuigd dat Voorschoten en Zoeterwoude niet voor Sleutelstad kozen en Oegstgeest al helemaal niets durfde, omdat Sleutelstad synoniem staat voor Leiden. Vaak wordt er dus nog zo kortzichtig gedacht dat alles moet worden gedaan om te voorkomen dat Leiden je opslorpt. Niets is minder waar. Bij een fusie gaan de burgers uit de randgemeenten juist mee bepalen wat er binnen Leiden kan en mag gebeuren.

Lieve mensen, gebruik dus toch alsjeblieft je verstand. Alleen al verkeerstechnisch gaan we de komende jaren binnen de Randstad steeds meer vastlopen. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat er een Randstadrail wordt aangelegd. Het traject Zoetermeer-Rotterdam is in voorbereiding, maar dat gaat, alvorens tot uitvoering kan worden overgegaan, nog jaren duren. Laat staan als wij daar ook op willen aanhaken. Wanneer wij nu weer voor vier jaar verdeeld blijven, zal de Leidse regio uiteindelijk een economisch achterstandsgebied worden. In cijfers zijn we dat al ten opzichte van de landelijke. Verder is het toch absurd dat Leiden regionale voorzieningen als bijvoorbeeld een nieuwe schaatsbaan grotendeels alleen zou moeten ophoesten. Hierbij vergeten we dat het bestuursorgaan van 14 gemeenten, Holland Rijnland (de agglomeraties Leiden, Rijnstreek en zuidelijke Bollenstreek) al zo’n 20 jaar hun gemeenten met 550.000 inwoners
bedient op het gebied van wonen, werken, ondernemen en recreëren van burgers, bedrijven en instellingen. Waarom zouden we het wiel opnieuw uitvinden?

Zo schrijft het Leidsch Dagblad terecht dat Oegstgeest voor de toekomst van de regio een cruciale rol speelt. Binnen de gemeenteraad van dit dorp zou er nu slechts nog een kleine meerderheid tegen een fusie zijn. Dat zegt toch genoeg,
immers, een aantal jaren geleden was iedereen tegen. Dit houdt in dat statistisch vaststaat dat daar binnen een afzienbare termijn een meerderheid voor is. Daar gaan we toch geen jaren op wachten, hoop ik. Het is overigens wel toevallig dat juist de huidige coalitiepartijen VVD, CDA en Hart voor Oegstgeest de tegenstemmers zijn. Dat is toch niet omdat ze teveel aan het pluche, ofwel de macht, gehecht zijn? Diezelfde VVD heeft zichzelf de afgelopen maanden op een Kafkaiaanse wijze volledig gekortwiekt, waardoor belangrijke fractieleden opstapten. De partij neemt haar verantwoordelijkheid als volksvertegenwoordiger dusdanig serieus, dat ze het niet nodig vindt haar vorig jaar eveneens opgestapte wethouder voor het halve jaar tot na de verkiezingen te vervangen.

Hoe gek kan het gaan. De VVD Voorschoten neigt wel naar een fusie. Er ligt dan ook een mooie rol weggelegd voor Emile Jaensch, de buiten de partijen opererende, frisse burgemeester van Oegstgeest, om de neuzen één kant op te krijgen.
Wanneer één van de coalitiepartijen daar omgaat, zijn we rond, want dan volgen Leiderdorp en Leiden definitief. De
Provincie heeft de afgelopen perioden al voldoende laten doorsijpelen dan een excuus te hebben om Voorschoten en Zoeterwoude daar eveneens bij te voegen.

Kortom, denk aan uw eigen belang en verdiep u in de bedoelingen van de (nu nog) plaatselijke partij waarop u uw stem uitbrengt.

Menno Smitsloo Reacties: [email protected] Twitter: @MennoSmitsloo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *