Sportmanagementboek

Laatst was ik in het clubhuis van voetbalclub VEP in het mooie Woerden. In het trappenhuis dat naar de kantine leidt, is een wall of fame gemaakt met canvassen in sepia van oude foto’s, te beginnen in 1919 en zo door tot in de jaren ‘70. Je kunt de foto’s trouwens ook zien op de website van VEP. De club houdt van zijn historie, dat is duidelijk. Fenomenale plaatjes van jongens (sorry, toen nog geen meisjes) in tenue, klei aan schoenen, knieën en ellebogen, steevast geflankeerd door mannen in lange jassen, sigaret in de mondhoek, pet op. Hard werken en lol hebben, alles voor de club. De actiefoto’s laten zien waar het acroniem VEP voor staat: Vlug en Paraat. Fantastisch toch? Wat heb je als sporter nog meer nodig dan vlug en paraat te zijn? Of – als leidinggevende in een organisatie? Als u niet vlug en paraat bent, is er morgen een concurrent, een wetswijziging, een technische revolutie of iets anders dat u het nakijken geeft. Toch?

Ik overweeg een managementboek te schrijven, waarbij elk hoofdstuk een thema krijgt aan de hand van namen van sportclubs. Wat dacht u van AGOVV, de naam van een voetbalclub in Apeldoorn? Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder. Dat wordt m’n eerste hoofdstuk. Als bedrijf of organisatie moet je het met z’n allen doen. Door goed samen te werken kom je verder. Ik geef natuurlijk niet alles weg van dat eerste hoofdstuk. U moet te zijner tijd het boek maar lezen, zou ik zeggen. Misschien dat ik als ondertitel voor het eerste hoofdstuk wel kies voor DES: Door Eendracht Sterk.

Hoofdstuk twee krijgt als titel HUDITO, de naam van een Haagse hockeyclub. Houdt Uw Doel In ’t Oog. Wat bestond er ooit toch een wijsheid in Den Haag. Zou het niet goed zijn als de regering voor een tijdje zou bestaan uit sporters? En de Tweede Kamer uit supporters? De stip op de horizon, wat is belangrijker?

Hoofdstuk drie staat natuurlijk in het teken van ADO: Alles door oefening. En dan komt ons Leidse DOCOS: Door Combinatie Sterk.  En UVS: Uit Vriendschap Saâm. Met zulke motto’s is geen zee te hoog.

Qua wijsheid slaan onze Bredase broeders (bijna) alles. De voetbalclub aldaar heeft de compacte naam NAC. Maar schijn bedriegt! Zoals zo vaak trouwens. Achter elk simpel concept gaat een complexe wereld schuil. Want een eenvoudig, aansprekend businessmodel moet tot in de perfectie worden uitgevoerd, steeds weer. Hoe hou je dat vol? Hoe helpt ons hier de wijsheid van onder de grote rivieren. NAC staat namelijk voor Noad Advendo Combinatie. Ziet u wel? Het lijkt simpel, maar het is het niet. NOAD betekent Nooit Opgeven Altijd Doorzetten en ADVENDO is het acroniem voor Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning. Tegenwoordig zeggen wij Work Hard, Play Hard, maar “NAC” is toch veel fraaier. Wordt er hard gewerkt? Dan mag, nee móet er ook lol worden gemaakt. Want dat verbindt. Doe het goed en doe het met plezier! Ik zou zeggen: Tot Nut Van Uw Organisatie (TNVUO).

JAN VERSTEEGH, VOORZITTER VNO/NCW RIJNLAND

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *