“Je kunt je geld beter op het dak zetten dan op de bank”

Stefan van der Laan gaat met zijn bedrijf Yellow NRG/GroeneWoningen.nl veel verder dan het leveren van alleen zonnepanelen. “Het is gewoon leuk om rendement te maken op je energieverbruik door te investeren in slimme technieken.” 

“In onze regio zijn veel bloemenbedrijven met koelcellen,” zegt Stefan van der Laan, eigenaar van YellowNRG. “Die koelcellen onttrekken warmte aan de omgeving, die via het dak wordt afgevoerd. Dat is doodzonde. Je gooit energie weg waarvoor je hebt betaald. Het is veel beter om de warmte op te vangen, op te slaan en te hergebruiken. Dit is een voorbeeld van hoe wij kijken naar het energiegebruik van bedrijven en de problemen en kansen die zich hierbij voordoen.”

Rendement maken
Stefan van der Laan en zijn twee collega’s kijken als zij door een bedrijf worden benaderd, naar het gebruik van zowel elektriciteit als gas. “Dat zijn twee van de grootste kostenposten van ondernemers. Maar wij laten hun zien dat je uit deze kostenposten ook rendement kunt halen door te investeren in slimme technieken. Het is gewoon leuk om er op deze manier naar te kijken.”  De basis hiervoor is een analyse van de energie-nota, zowel van gas als van stroom, afgezet tegen het gebruik van het gebouw en de activiteiten van de onderneming. Van der Laan: “Uit de nota blijkt vaak al dat je kunt besparen, bijvoorbeeld door een betere isolatie van het pand of door het gebruik van led-verlichting, die tegenwoordig van goede kwaliteit is. In twee jaar tijd is de investering in led terugverdiend.”

Denk elektrisch
Bij het analyseren van de energienota hanteert YellowNRG als uitgangspunt: ‘Denk elektrisch’. “De belasting op gas neemt alleen maar toe, ook omdat de overheid het gebruik van fossiele brandstoffen wil ontmoedigen,” legt Van der Laan uit. “Zorg daarom dat je gasverbruik naar beneden gaat. Ik vind het onbegrijpelijk dat de bouwwereld bij nieuwbouw nog vaak terughoudend is om over te stappen van gas op elektriciteit, terwijl straks toch wettelijk wordt vastgelegd dat een gasaansluiting mag worden vervangen door een elektrische aansluiting. Als argument wordt dan gebruikt dat zonnepanelen en warmtepompen duurder zijn, maar dat is onzin want je bespaart op de energiekosten waardoor je de investering terugverdient.”

Om rendement te kunnen maken, zijn zonnepanelen en warmtepompen een uitstekend middel. “Je kunt je geld tegenwoordig beter op het dak zetten dan op de bank,” is Van der Laan stellig. “Grotere bedrijven kunnen door te investeren in zonnepanelen en warmtepompen een rendement van 4 tot 5 procent halen. Bij kleinere bedrijven en bij particuliere huizenbezitters kan dit oplopen tot meer dan 10 procent. Interessant is ook dat er mogelijkheden zijn voor subsidie; voor bedrijven die grootgebruiker zijn bijvoorbeeld van de Stimulering Duurzame Energie (SDE Subsidie).” VerduursamenStefan van der Laan, afsluitend: “Op deze manier leveren we ook een bijdrage aan een duurzame samenleving, iets wat we ook propageren in de gemeente Katwijk met de Stichting 20Duurzaam20, die ernaar streeft dat in 2020 20 procent van de energie duurzaam wordt opgewekt. Dit doen we samen met bedrijven en de gemeente in de persoon van wethouder Jacco Knape, die de toepasselijke term ‘verduursamen’ heeft geïntroduceerd.”

Honderden zonnepanelen
In november plaatste YellowNRG bij de bouwbedrijven KBM en de Raad Bouw in Katwijk zonnepanelen op de daken van hun kantoorgebouwen. Bij KBM ging het om 160 panelen, bij De Raad om 340. Ook kwekersbedrijf H. de Ruiter in Abbenes, dat onder andere zonnebloemen kweekt, stapte eerder dit jaar over op zonnepanelen, 760 in totaal. In de nabije toekomst gaat YellowNRG kijken welke andere verbeterslagen toegepast kunnen worden op basis van de grote hoeveelheid stroom die wordt opgewekt. Gedacht wordt aan het verwarmen van de hal met een warmtepomp en het gebruikmaken van de restwarmte van het koelen. Meest recente project van YellowNRG is het plaatsen van bijna 100 zonnepanelen op het dak van een tot bed & breakfast omgebouwde kerk: B&B Petrakerk in Rijnsburg. Ook daar werd een warmtepomp geplaatst die de elektriciteit van de zonnepanelen buffert. YellowNRG levert uitsluitend zonnepanelen en warmtepompen van Duitse en Oostenrijkse makelij, niet van Aziatische leveranciers. Stefan van der Laan: “In Duitsland en Oostenrijk lopen ze voor en leveren ze een zéér hoge kwaliteit. Bovendien krijg je op Aziatische panelen alleen Aziatische garantie. Het is dus een bewuste keuze dat we uitsluitend Duitse en Oostenrijkse producten verkopen.”

YellowNRG/GroeneWoningen.nl
Valkenburgseweg 28b
2223 KD Katwijk
T (071) 403 40 36
I www.groene-woningen.nl
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *