Ik doe een gok

Hebt u ‘m ook wel eens zien staan, rechts onder het zoekveld in de meest bezochte webpagina ter wereld? Ik bedoel natuurlijk de startpagina van Google. Misschien niet – althans mij was het nog nooit zo opgevallen tot mijn oog er onlangs op viel. Ik vroeg eens rond en het blijkt dat de knop er al sinds Google-heugenis op staat. En dat is best lang. Voor internet begrippen dan.

Ik zag ‘m nooit eerder. Een mens ziet nauwelijks dingen waar hij niet naar op zoek is. Net als u begin ik direct met het intypen van een zoekterm waarbij Google al na een paar letters weet wat ik wil weten. En dan kun je doorklikken en dan maakt de knop plaats voor de miljoenen zoekresultaten die Google in 0,2 seconden of daaromtrent voor je tevoorschijn tovert.

Ga maar eens terug naar de startpagina. Het gaat om de knop “Ik doe een gok”. Je kunt ‘m zien op de desktopversie van Google. In de mobiele versie hebben ze ‘m weggelaten. Jammer eigenlijk. Het is namelijk een leuke, gekke, grappige knop. Je mag gokken, maar je hebt geen idee wat er te winnen valt of waarover je gokt. Het is eigenlijk een knop die je uit je comfort zone haalt. Wat zal er op mijn scherm verschijnen? Is dat iets dat op de werkplek verantwoord is? De knop haalt je ook uit datgene waar je mee bezig bent. Hij trekt je van je fiets. Je klikt of tikt immers Google aan omdat je op zoek bent naar iets. Doelgericht. En dan staat er opeens naast: “Ik doe een gok”. Alsof er iemand tegen je zegt: “Hee, stop, doe eens gek”. Doe gek en gok. Misschien zijn de woorden “gek” en “gok” wel verwant, maar dat is iets voor een andere column misschien. “Doe eens gek” – echt zo’n nerdy dingetje om het maar eens in moderne taal te zeggen.

Ik besluit eens van mijn gekozen pad af te gaan. Wat ik zocht parkeer ik, en bedachtzaam klik ik op “Ik doe een gok”. Daar verschijnt een hele serie “Doodles”, bewerkingen van het Google logo al naar gelang het thema van de dag. Zo hadden we bijvoorbeeld laatst een spookversie in verband met Halloween. Een eye-opener! Google blijkt voor vele verschillende landen en gebieden Doodles te maken. Soms tientallen verschillende voor één en dezelfde dag. Ik zie dat het in Brazilië de dag van de leraar is, dat ze in Oostenrijk hun onafhankelijkheid vieren en dat de sprookjes van Grimm 200 jaar bestaan. Alles wat ik wist is dat 3 Oktober weer lang voorbij is, er nog een paar weken te gaan is en dan komt Sinterklaas in het land. Maar Google laat me zien dat er buiten mijn box, mijn “bubble”, nog zo veel meer aan de hand is. Het was een goede gok. Google bedankt. Met een glimlach zoek ik verder naar waar ik mee bezig was en ik neem me voor binnenkort nog eens een gokje te wagen.

Jan Versteegh, voorzitter VNO/NCW Rijnland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *