BPD Ontwikkeling Zuid-West: “Wij vertellen het verhaal van de plek”

Gebiedsontwikkelaar BPD (voorheen Bouwfonds) is in Rijnsburg betrokken bij de ontwikkeling van nieuwbouwwijk De Horn, waar ruim 400 huizen komen. BPD neemt het kerngebied in deze wijk voor zijn rekening met ruim 190 woningen en appartementen plus een archeologisch park. Ook op andere plekken in Katwijk en omgeving is BPD actief. In alle gevallen is de historie, het DNA van de plek, een belangrijke factor in de gebiedsontwikkeling.

Ontwikkelingen in Katwijk
BPD is al langer actief in de gemeente Katwijk. De gebiedsontwikkelaar was en is nauw betrokken bij de ontwikkeling van een tweetal projecten in de Katwijkse havengebieden Princehaven en het Havenkwartier, gelegen aan een van de grootste jachthavens van de regio. Hier komt het DNA van de plek terug in de appartementen die refereren aan pakhuizen uit de rijke visserijgeschiedenis van Katwijk en herenhuizen met elk hun eigen gevel, gelegen aan een mooie wandelboulevard.

De eerste plannen van Princehaven dateren van 1994. De bouw startte eind jaren negentig. In 2005 was de fasegewijze oplevering van de 400 appartementen en winkels en bedrijfsruimtes (5000 m2) gerealiseerd. Ook kwamen er 600 parkeerplaatsen en een wandelgebied rondom de voormalige haven. In het Havenkwartier werd medio 2013 begonnen met de bouw van de eerste 20 woningen, inmiddels is een groot deel van het project van 60 appartementen en 69 woningen opgeleverd.

Een volgend groot project waaraan BPD een bijdrage hoopt te leveren, is de herontwikkeling van het voormalige Marine Vliegkamp Valkenburg, waar op termijn de meest groene en duurzame nieuwe woonwijk van Zuid-Holland ontstaat met een groot aantal woningen. Theo van der Plas: “Er is een grote behoefte aan nieuwe woningen in Zuid-Holland. Wij leveren daar graag een bijdrage aan, dus ook op het voormalige vliegveld. Onze inzet daar is een goede ontsluiting van het gebied, want ons motto is: eerst bewegen dan bouwen. Wellicht dat we ook een duurzame elektrische verbinding tussen station Leiden en de kust kunnen bedenken, bijvoorbeeld door middel van een kabelbaan, dus vervoer door de lucht of een shuttle, zoals je bijvoorbeeld elders in Europa ziet. Zoiets is ook goed voor het toerisme en daarmee voor de plaatselijke economie.”

De Horn, Rijnsburg
De eerste 45 woningen in de wijk, die op initiatief van BPD Ontwikkeling wordt ontwikkeld in De Horn in Rijnsburg, zijn in maart in de verkoop gegaan. De belangstelling ervoor was groot. In het vierde kwartaal van 2017 start de bouw. Ruim een jaar later staat de oplevering gepland. In het najaar start de tweede fase met 80 huizen. Het totale plan – onder de naam Vliet, Vlietmeander en Vlieteiland – omvat circa 190 woningen: appartementen, rijtjeshuizen, herenhuizen, twee-onder-een-kapvilla’s en vrijstaande villa’s aan het water. De bouwer is Van Rhijn Bouw uit Katwijk.

Opvallend is dat de eeuwenoude Vliet in het centrum van het dorp wordt doorgetrokken naar de nieuwe wijk. In het gebied is een Merovingisch grafveld uit de vroege middeleeuwen gevonden.

Bovenop deze archeologische vondst – een rijksmonument – komt een park met een heuvel en kunstwerken, dat herinnert aan het grafveld. Ook de straatnamen verwijzen naar het Merovingische tijdperk.

“Het is een bijzondere plek met geschiedenis,” zegt ontwikkelingsmanager Theo van der Plas van BPD. “Daarom gaan we er iets bijzonders van maken met woningen in oud-Hollandse stijl met moderne elementen en straten langs de door de wijk meanderende Vliet met karakteristieke bruggetjes, pleinen, veel groen om uiteindelijk uit te komen bij een archeologisch icoon in het park. Dat past ook bij het duurzame karakter dat wij nastreven voor de woonwijken die wij laten bouwen, niet alleen op energiegebied maar ook met respect voor de historie. Wij vertellen het verhaal van de plek.”

Oegstgeest, Noordwijk en Noordwijkerhout
In Oegstgeest in het gebied tussen de Oude Rijn, de A44 en het Leidse Bio Science Park wordt sinds 2005 druk gebouwd. Ook deze karakteristieke wijk is ontwikkeld door BPD. Er komen circa 1250 woningen en een winkelcentrum van 2500 m2 met een Jumbo-supermarkt en winkels voor de dagelijkse boodschappen. Uiterlijk in 2020 is deze wijk gereed. BPD investeert langjarig (vijftien jaar) in deze gebiedsontwikkeling. Hiervoor heeft BPD samen met de gemeente Oegstgeest een publiek-privaat samenwerkingsverband opgericht.

In Noordwijkerhout houdt BPD zich bezig met de ontwikkeling van de plek waar voorheen verzorgingshuis Sancta Maria was gevestigd: een bijzondere locatie met een rijke historie. In totaal komen hier 230 woningen, heel ruim opgezet op 45 hectare grondgebied. In de paviljoens uit de jaren ’20 komen onder andere royale herenhuizen. In Noordwijk zijn BPD en Van Rhijn Bouw samen met de gemeente actief als ontwikkelaar van Offem-Zuid. Naar verwachting komen medio 2017 daar de eerste woningen op de markt.

BPD Ontwikkeling Zuid-West
Poortweg 2
2612 PA Delft
T 015 – 268 08 08
I www.bpd.nl
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *