Bouwbedrijf Kooi Katwijk: “Opeens wilde iedereen weer bouwen”

De naam is Kooi Katwijk, maar sinds de derde week van maart is het bouwbedrijf van koelcellen en bedrijfshallen gehuisvest in Noordwijkerhout, middenin het hart van het verzorgingsgebied: de bloembollenbranche in de Bollenstreek. “Ik ben een tunnel ingedoken.”

Op de dag van het interview is de verhuizing van Katwijk naar Noordwijkerhout net een week achter de rug. In het kersverse kantoor wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting. Tegelijkertijd gaat het werk gewoon door. Op tafel ligt een bouwtekening van een nieuw te bouwen bedrijfshal met vier grote koelcellen voor een bloembollenbedrijf in Hillegom.

Vrachtwagens keren
“Het is heel druk,” zegt Harm van der Laan, eigenaar van Kooi Katwijk. “Voor het aanvoeren van de bouwmaterialen voor dit Hillegomse exportbedrijf waren maar liefst twintig trailers nodig. We bouwen voor bloembollenbedrijven, maar ook voor visbedrijven in Katwijk en andere industriële ondernemingen. Alleen kleine geprefabriceerde koelcellen voor winkels doen we niet. Wij bouwen koelcellen en hallen waar je een vrachtwagen in kunt keren; allemaal maatwerkprojecten waar vakmanschap aan te pas komt. We doen veel in de Bollenstreek en omgeving, maar we werken ook voor een onderneming in Oostenrijk, die vanwege de vakkennis alleen met Nederlandse bedrijven zaken wil doen.”

Harm van der Laan nam Kooi Katwijk in 2014 over van de gebroeders Van der Kooi, een familiebedrijf dat in 1945 werd opgericht en waarvoor Harm al vijftien jaar als onderaannemer werkte. Harm ging als eenmansbedrijf verder in een bedrijfspand van circa 250 m2 en enkele externe opslaglocaties op het Katwijkse bedrijventerrein ’t Heen. Hij verzamelde onderaannemers om zich heen en ging aan de slag, waarbij hij verantwoordelijk was voor alles: inkoop, verkoop, projectleiderschap, administratie.

Kettingreactie
“Ik ben in 2014 een tunnel ingedoken,” kijkt Van der Laan terug. “Binnen de kortste keren werd het zo druk dat het me overviel. Ook bij leveranciers van bouwmaterialen was dat trouwens het geval. Hoe dat kwam? Net als in andere bedrijfstakken lag de handel stil. Er werd maar mondjesmaat gebouwd totdat in 2014 het vertrouwen in de economie terugkwam. Er ontstond een kettingreactie. Opeens wilden alle bloembollenbedrijven, waar in de tussentijd schaalvergroting had plaatsgevonden, weer gaan bouwen, ook omdat de financieringsmogelijkheden weer beter waren. Veel van deze grote bloembollentelers heb ik als klant, dus de groei kwam over me heen als het ware. Misschien wel te hard.”

Na een periode van keihard werken en produceren, waarbij de omzet verviervoudigde, is nu de tijd aangebroken om de boel op orde te brengen. Behalve de verhuizing naar een groter pand groeide het personeelsbestand naar acht man en breidde het wagenpark zich uit. Van der Laan: “Heel eerlijk: door alle drukte heb ik hier en daar een steekje laten vallen. Er was bijvoorbeeld geen tijd voor communicatie met de klant. Nu is het tijd voor het normaliseren van de betrekkingen en voor herstructureren. De orderportefeuille is vol, dus we kunnen vooruit. Daarna gaan we verder vernieuwen.”

Overbruggingsperiode
In deze ontwikkeling past de verhuizing naar een groter pand. Harm, afsluitend: “We hadden een locatie in Klei-Oost in Rijnsburg op het oog, maar dat ging niet door. Elders in de gemeente Katwijk was weinig plek. Zo zijn we terechtgekomen in dit huurpand van 1000 m2 in Noordwijkerhout, waar meer ruimte is. Het mooie is dat het dicht bij mijn klanten is. Bovendien ben ik zelf Noordwijkerhouter. Ik zie dit als een overbruggingsperiode, maar ik denk dat ik in Noordwijkerhout blijf, hopelijk ooit in een eigen gebouw, want een aannemersbedrijf hoort natuurlijk in een eigen pand te zitten.”

Kooi Katwijk
Delfweg 14b
2211 VM Noordwijkerhout
T 071 – 403 23 67
E [email protected]
I www.kooikatwijk.nl 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sam
Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Sam van de Hulsbeek Mediya B.V https://mediya.nl/
05-06-2024 08:40
Sam