Vicoma: Een streepje voor op andere engineers

“Als preferred supplier van Heineken, waar we kind aan huis zijn, hebben we veel kennis in huis van productiehallen, processen en installaties in bierbrouwerijen. De laatste jaren zijn er veel brouwerijen bijgekomen, inmiddels zijn er zo’n vierhonderd in Nederland, met name van speciale biersoorten. Op deze groeimarkt kunnen wij helpen met advies en uitvoering.”    

Aan het woord zijn Ronald Moraal, manager bij Vicoma Engineering van de vestiging in Zoeterwoude, en projectengineer René van Zijl. Vicoma is een ingenieursbureau met ruim 250 medewerkers en zes vestigingen, verdeeld over het land. Het bedrijf is actief in allerlei branches, van de petrochemische industrie tot de voedingsmiddelen- en frisdranken-industrie. Het 55 jaar oude familiebedrijf kenmerkt zich door betrokkenheid van de medewerkers, trouwe klanten, ervaring en kennis en het zit dichtbij de klant met kantoren in Groningen, Arnhem, Velsen, Zoeterwoude, Rotterdam en Sint-Oedenrode (Noord-Brabant).

Miljoenen hectoliters bier
Dat geldt ook voor de Zoeterwoudse vestiging van Vicoma, dat continu vijf of zes man aan het werk heeft voor Heineken, dat in Zoeterwoude de grootste brouwerij van Europa heeft met een productie van ruim 10 miljoen hectoliter per jaar. Vicoma (tevens overbuurman van Heineken op industrieterrein Grote Polder) houdt zich voor deze klant bezig met het onderhoud, de vervanging en uitbreiding van procesinstallaties en deed recentelijk de voorbereidende werkzaamheden voor een nieuwe, kleinere installatie voor speciale biersoorten.

“De installaties in een brouwerij zijn anders dan in bijvoorbeeld de petrochemische industrie,” zegt René van Zijl, die een tijdlang in dienst was als engineer bij Heineken, maar inmiddels alweer jaren voor Vicoma werkt. “Installaties, tanks en pompen komen in beide takken van industrie voor, maar materialen en uitvoering verschillen. Bij brouwerijen wordt veelal roestvrijstaal toegepast vanwege de hygiëne. Dat is logisch, want brouwerijen werken met levend materiaal (gist) dat aan bederf onderhevig is. Tanks en ander materiaal moeten daarom snel en gemakkelijk kunnen worden gereinigd.”

Specialiteit
“Datzelfde geldt voor andere bedrijven in de voedingsmiddelen- en frisdrankenbranche en ook voor de verfindustrie, waarvoor we ook actief zijn, bijvoorbeeld voor Refresco in Bodegraven en AkzoNobel in Sassenheim,” voegt vestigingsmanager Ronald Moraal toe. “Je mag concluderen dat we in het ontwerpen van installaties voor dit soort branches in de loop van de jaren veel ervaring hebben opgebouwd, noem het maar een specialiteit van ons bedrijf. Daarmee hebben we een streepje voor op andere ingenieursbureaus.”

Met deze ervaring en kennis probeert Vicoma momenteel andere bierbrouwers in Nederland te interesseren. Een eerste succes is er met de brouwer van hetambachtelijk gebrouwen Jopenbier in Haarlem, die ook bekend is van de gelijknamige horecagelegenheid Jopenkerk in Haarlem.

Specialistische kennis
“Brouwerijen vanaf 15.000 hectoliter bier per jaar zijn interessante klanten voor ons,” legt René van Zijl uit. “Wij kunnen hun met onze specialistische kennis adviseren over het procesontwerp en de installaties en leidingen. Zeker als zij hun productie willen opschalen, kunnen wij van toegevoegde waarde zijn met haalbaarheidsstudies, projectmanagement, machinebouw, instrumentatie- en elektrotechniek, civiele techniek, procesengineering, het bij elkaar brengen van de verschillende disciplines en de inkoop van materiaal. We beschikken over de nieuwste tools om de ontwerpen te presenteren, zoals 3D-tekenpakketten, calculatieprogramma’s en 3D-scanners.”

Vicoma Engineering
Industrieweg 43a
2382 NT Zoeterwoude
T 071 – 589 08 37
E [email protected]
I www.vicoma.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sam
Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Sam van de Hulsbeek Mediya B.V https://mediya.nl/
05-06-2024 08:40
Sam