Doe mij maar een tweedehandsje

Bij een tweedehandsje denken de meeste aan een auto of een fiets of iets dergelijks. Maar wist u dat er ook een levendige handel in tweedehands Microsoft Licenties bestaat? Waarschijnlijk niet. En wist u ook dat dit een besparing kan opleveren tot 70% ten opzichte van nieuwe licenties?

Als hardwerkende ondernemer bent u dus niet meer verplicht om de nieuwste versie aan te schaffen, maar kunt u gebruik maken van oudere Microsoft licenties (bijvoorbeeld Office 2010, Windows 2008R2, Exchange 2013, enz.) op deze manier kunt u eenvoudig uitbreiden bij groei van uw bedrijf.

“Deze licentie is van een oud vrouwtje geweest……die haar pc nooit heeft gebruikt.”Er zitten vele voordelen aan de aankoop van tweedehands licenties. Eén is dat je totaal geen verschil ervaart in het gebruik en het tweede voordeel is de prijsstelling.

Sinds de uitspraak van het Arrest van het Europese Hof van Justitie in 2012 zijn licenties overdraagbaar ondanks dat de meeste licentievoorwaarden van de fabrikant anders vermelden. Met andere woorden, sinds dit Arrest is het mogelijk geworden om licentierechten door te verkopen zonder tussenkomst van de rechthebbende. Op internet kunt u hierover voldoende jurisprudentie terugvinden.

De overdracht van licenties is wel gebonden aan de nodige regels die het Europese Hof in het eerdergenoemde arrest heeft opgesteld. Zo gelden de mogelijkheden van overdracht bijvoorbeeld alleen voor licenties uit de EU en dienen de licenties eeuwigdurend te zijn. Vanzelfsprekend mag de verkopende partij deze licenties niet meer gebruiken en zo zijn er nog een aantal spelregels die te ver gaan om hier te vermelden.

Mijn advies is om de aan- en verkoop door een licentiespecialist c.q. uw auto-matiseerder te laten uitvoeren die volledige vrijwaring biedt om eventuele aanspraken achteraf te voorkomen.

En in deze dure decembermaand met Sinterklaas die net terug is naar Spanje en de kerstdagen die voor de deur staan, kan dit een leuke besparing zijn. En als we dan een klein beetje van deze besparing schenken aan een goed doel of stichting zoals bijvoorbeeld de voedselbank, bent u ook nog maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen.

Fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2017!

Henk Nachtegaal, Effect ICT Solutions B.V.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *