Wagro peutert het laatste beetje nut uit alle soorten groen afval

Stel, je bent een paprika teler. Dan zit je regelmatig met resten plantafval. Dat moet weg. En wanneer je weet hoeveel paprika’s er in Nederland geteeld worden, dan kun je je voorstellen hoe enorm groot de paprikaplantenafvalberg is. En hoe groot het probleem is daar netjes vanaf te komen. Maar Linnard Kruiswijk van Wagro wordt heel enthousiast van paprikaresten. “Ons bedrijf ontwikkelt zich de laatste tijd razendsnel van simpele composteerfaciliteit tot afvalraffinaderij. Dat is goed voor het milieu, goed voor de klanten en goed voor ons.”

De paprikateler betaalt Wagro voor het verwerken van zijn plantenresten en Wagro hakselt, zeeft, perst, vergist en raffineert het tot nuttige componenten. “Ons einddoel is om het groene afval zodanig te bewerken dat de ingrediënten beschikbaar worden voor duurzame toepassingen. Als waardevolle grondstof voor energie, levensmiddelen-, pharmacie of cosmetische industrie.”

De resten van de paprikaplanten zijn bijzonder vezelrijk en heel erg nat. “Wij scheiden de droge van de natte delen. Met een eigen proefvergister hebben wij bewezen dat het sap voldoende energierijk is om er methaan uit te halen. Met het gas uit onze proefvergister wekken wij de stroom op voor ons hele bedrijf: van kantoor tot en met zware machines. Maar het overgrote deel van dat sap leveren wij sinds een jaar aan Heineken die daarmee 8% van hun hele behoefte aan stoom voor het brouwproces in Zoeterwoude opwekt.”

Het droge deel van de plantenresten wordt verbrand. “Wij doen nu proeven met een wervelbed oven. Hier wordt, bij een lage temperatuur, alleen vliegas geproduceerd, wat weer geraffineerd kan worden.” Alle innovaties die Linnard eerst zelf uittest komen uiteindelijk aan de klantenkring ten goede.

Processen verbeteren
Kruiswijk komt zelf niet uit ‘het afval’. Hij heeft bedrijfskundige informatica gestudeerd en brengt zijn liefde voor het sleutelen aan processen in het bedrijf in. “Tot een jaar of zes terug was het heel simpel. Bedrijven betaalden ons om groenafval te verwerken en daar maakten wij compost van. Maar toen zakte de prijs voor groenafval in en moesten wij de bedrijfsvoering sterk gaan verbeteren. Dat is gelukt.”

“Wij verbeteren niet alleen de verwerkingsprocessen, maar ook die van onze eigen bedrijfsvoering. Daarmee sluiten wij nog beter aan op de administratieve processen van onze klanten, die tenslotte goede documentatie nodig hebben om aan te tonen dat zij verantwoord met afval omgaan.”

Wagro en Grondbank Midden Nederland
Wagro en Grondbank Midden Nederland – die grond, bagger en puin aanneemt en verwerkt – vormen samen één bedrijf, die samen gebruik maken van twee essentiële bedrijfsmiddelen: het depot en rollend materieel. “Wij kunnen ons kapitaal verdelen over de twee bezigheden. Daardoor maakt de Grondbank het mogelijk dat Wagro bemiddelt bij de aankoop en afzet van grond.” Wagro heeft zich ontwikkeld van een composteringsbedrijf tot een onderneming met een breed scala van activiteiten rond hergebruik van grondstoffen dat bijdraagt aan duurzame ontwikkelingen.”

Wagro
2e Bloksweg 54B-56
2742 KK Waddinxveen
T 0182 – 632 236
E [email protected]
I www.wagro.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *