Ondernemen is topsport

Afgelopen week sprak ik een ondernemer, tevens een goede bekende van mij, die door omstandigheden besloten heeft om met zijn bedrijf te stoppen… Na 7 jaar hard buffelen, dag en nacht in de weer en werkweken van 60-70 uur werken moet hij, voor nu, zijn droom (tijdelijk) opgeven. 

Persoonlijk vind ik het ontzettend moedig dat hij die moeilijke, zware en emotionele beslissing heeft genomen. Hij was ook echt terneergeslagen, emotioneel en mentaal moe. Nu krijgt hij tijd voor rust, ontspanning en zelfreflectie. Na verloop van tijd zal hij ongetwijfeld weer de kracht en de energie vinden om op te staan en opnieuw te beginnen, want ondernemerschap zit in je.

Als ondernemer krijg je met veel zaken te maken. Verkoop, inkoop, marketing, boekhouding, klanten, leverancier, personeel ga zo maar door. Niet elk onderdeel is jouw expertise en het liefst ben je alleen bezig met die dingen waar jij goed in bent. Het vraag dan ook om veel doorzettingsvermogen, creativiteit, omgaan met kritiek en tegenslagen, maar ook omgaan met je successen.

Als ondernemer ben je nu eenmaal 24 uur en 7 dagen per week met je bedrijf bezig. Ik ook. In de afgelopen 25 jaar heb ik meerdere bedrijven gehad, sommige succesvol en sommige niet. Dat betekent dat je keer op keer kritisch naar je zelf moet kijken en jezelf moet verbeteren. Wat ging er goed, wat ging er minder goed en waarom en hoe kan ik dat de volgende keer beter doen of die fout voorkomen. Je bent continue bezig met (bij) sturen. En net als een topsporter moet je doelen stellen, doorzetten, focus houden en niet opgeven. Ja, ondernemen is topsport!

Je moet je zelf, net als een topsporter, goed voorbereiden, sterk in je schoenen staan en jezelf blijven motiveren. Daag je zelf uit, stap uit je comfortzone en hou je doel goed voor ogen. Train je zelf continue. Train je minder hard dan zullen de prestaties ook minder zijn. Met ondernemen is dat niet anders.

Zorg dat je als ondernemer (topsporter) van tijd tot tijd je rust neemt. Zorg voor ontspanning, misschien niet fysiek maar zeker emotioneel en mentaal. Want voor dat je het weet loop je jezelf voorbij en ben je leeg en uitgeput of heb je zwaardere blessures. Blijf in topconditie, fysiek en mentaal!

De weg de berg op is lang, soms zwaar en het kan zijn dat je onderweg even moet afstappen. Doe dat ook en kijk naar wat je hebt geleerd. Wat zou je nu anders doen? Neem de tijd en dan zie je vanzelf weer een nieuwe weg omhoog. Je bent in ieder geval beter voorbereid. Blijf jezelf uitdagen en hou je doel goed voor ogen.

Ondernemen wat is het toch een prachtig vak!

Henk Nachtegaal, Effect ICT Solutions Noordwijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *