Henk Nachtegaal van Effect ICT Solutions: “Je kunt zelfs lucht verkopen”

Vijfentwintig jaar geleden begon ondernemer Henk Nachtegaal zijn eigen ICT-bedrijf. Een periode met pieken en diepe dalen, waarin hij ook uitstapjes maakte naar andere branches. Hoe kijkt hij terug op 25 jaar ondernemen? Een vraaggesprek.

Hoe is het begonnen?
“Mijn carrière begon bij een middelgroot ICT-bedrijf. Vanaf dag één was ik verslaafd aan het vak. Daarna heb ik bij de TU Delft gewerkt. Maar daar wilde ik niet mijn hele leven slijten. Bovendien zag ik kansen om het MKB te helpen met de ICT. Ik zie mezelf nog naar de bank gaan voor een startkapitaal. De volgende dag werd ik al teruggebeld. Op 2 september 1991 opende ik de deuren van m’n eerste kantoor.”

En hoe ging het verder?
“In 1992 kreeg ik een compagnon met wie ik tot 1996 heb samengewerkt. Drie jaar later ben ik een tweede bedrijf begonnen in het bouwen en onderhouden van websites. In 2000 ging dit bedrijf samen met een andere partij. Doordat ik te weinig toezicht hield, ging het fout. In 2001 ging het bedrijf failliet. Ik raakte alles kwijt. Dat doet veel met je. Het duurt lang voor je je zelfvertrouwen terug hebt. Door terug te vechten, ben ik eruit gekomen. Ik ben direct doorgestart als freelancer. Twee jaar later, in 2003, heb ik de naam Effect ICT geïntroduceerd. In dat jaar ben ik nog iets anders gaan doen: To Be O2, een bedrijf dat zuurstof levert voor de healthcare-branche, voor cosmetische en sportieve activiteiten en voor speciale evenementen.”

Wat was dat voor een bedrijf?
“Zuurstof geeft een mens energie. Vanuit deze gedachte hebben we zuurstofbars geopend waar bezoekers zuurstof vermengd met aroma’s konden inademen. Vooral organisatoren van evenementen en beurzen bleken er in geïnteresseerd, bijvoorbeeld automerk Spyker tijdens de 24 Uur van Le Mans. We zwierven door heel Europa en kregen veel landelijke publiciteit. In 2008 heb ik mijn aandeel verkocht. In de afgelopen 25 jaar heb ik veel geleerd, onder andere dat ondernemen topsport is. Bij To Be O2 heb ik vooral veel extra marketingkennis opgedaan.” Lachend: “En ik heb geleerd dat je zelfs lucht kunt verkopen.”

En nu dus weer helemaal in de ICT?
“Ja, sinds 2008. De recessie ben ik doorgekomen dankzij producten als Total Care waarmee klanten voor een vast bedrag per maand ICT-diensten inhuren. Nu de crisis voorbij is, durven bedrijven weer te investeren. Sinds 2010 groeit het personeelsbestand. Inclusief mezelf zijn we met zes man. Het leuke is dat een aantal klanten van vroeger nog steeds klant is. Doordat ik sinds 2003 geïnvesteerd heb in cloud-technologie, heb ik een voorsprong. Onze filosofie is dat we een bedrijf willen kennen. Dit betekent: je gezicht laten zien en met iedereen praten. Zo kun je echt helpen.”

Waar eindigt het?
“We gaan door met klanten over te zetten van servers naar de cloud inclusief hybride toepassingen. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat door ICT de wereld compleet anders wordt. Internet of things en big data komen op. Een voorbeeld: via een massagestoel kun je medische gegevens verzamelen. Deze informatie kun je delen met elkaar. Tegelijkertijd laat de stoel weten aan de leverancier dat er onderdelen vervangen moeten worden. Al deze data moet beheerd en beveiligd worden. Door de snel veranderende wereld en de komst van nieuwe technieken, hebben bedrijven ICT harder nodig dan ooit.”

Effect ICT Solutions
Losplaatsweg 24a
2201 CV Noordwijk
T 071 – 711 46 41
E [email protected]
I www.effect-ict.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sam
Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Sam van de Hulsbeek Mediya B.V https://mediya.nl/
05-06-2024 08:40
Sam