Erdogan of een plastic zak?

Denk je rustig met vakantie te gaan en staan de koffers klaar om over een paar dagen naar Nice te vliegen en dan dat vrachtwagendrama daar. Het gaat nu zo hard, dat we de MH 17, Charlie Hebdo en Brussel bijna vergeten zijn.

We krijgen allemaal echter niet de rust dat te bevatten, of er wordt een staatsgreep in Turkije gepleegd. Daar moet Erdogan van geweten hebben, want anders gooi je er niet binnen een dag 2750 rechters uit en weet je precies welke hogere generaals je vastzet. Helemaal onbegrijpelijk voor ons als simpele burgers is dat Obama dan de wereld oproept om Erdogan te steunen. Dit dan pas wel als we weten dat de staatsgreep mislukt is. Zoals ook Angela Merkel er alles aan doet om de man te vriend te houden. Turken in Nederland, waarvan we dachten dat ze al lang geassimileerd zijn, gaan de straat op om adhesie aan het langzamerhand wel een dictatuur lijkend Turkije te betuigen en derde generatie Nederturken te beschimpen, of erger, zelfs bekogelen. Onbegrijpelijk, ze hebben toch zelf kunnen zien en ervaren hoe het is om binnen een echte democratie te wonen. Alhoewel, echt? We zijn in Europa zo langzamerhand van de ratten besnuffeld. Vooral de politiek heeft een bord voor de kop, en zeker in Nederland. Het Verenigd Koninkrijk heeft nog niet voor een Brexit gekozen of Rutte bagatelliseert alles en zegt dat het wel weer goed komt, waarbij hij zelf even uit de losse pols bepaalt dat er bij ons absoluut geen referendum voor een Nexit komt. Hiermee verraadt hij eigenlijk het Verenigd Koninkrijk, tot voor kort onze grootste bondgenoot in Europa. Hij gaat er hierbij volledig aan voorbij dat wij zo als kleintje nog meer naar de pijpen van Duitsland en Frankrijk moeten dansen. De uitslag van de Parlementsverkiezing volgend jaar zal zijn ongelijk bewijzen. Boris Johnson heeft het, ondanks zijn lafhartige houding achteraf, slim gespeeld. De Engelsen zullen nu zelf gaan bepalen onder welke condities ze nog tot Europa willen blijven behoren en wat hen absoluut niet meer past. Doordat Engeland er kennelijk twee à drie jaar voor nodig heeft om al die Europese regeltjes te ontvlechten, komen wij er eindelijk achter in wat voor wespennest wij langzamerhand verstrikt zijn geraakt. Ik ben absoluut voor Europa, maar dan niet met al die hopeloze ellende waar we ineens aan moeten meedoen en minstens nog erger, meebetalen.

En dan wijd ik maar even niet uit over de oncontroleerbare immigratiegolf en de overige dictaturen die tot de Europese gemeenschap behoren. Verder komt nu ook weer Italië, door het corrupte en verrotte banksysteem, om honderd miljard euro vragen. Onze stoere minister Dijsselbloem, ook nog eens als voorzitter van de Europese commissie, was de eerste om te verklaren dat Nederland daar niet aan mee gaat doen. Neem van mij aan, wij hebben daar als Madurodam-staatje niets over te zeggen. Let maar op, als de Europese Centrale Bank hier straks toe over gaat, stort onze minister, als het braafste jongetje van de klas, direct het opgelegde bedrag en mogelijk nog meer ook, gelijk hij bij Griekenland deed.

Wat wij hier in Nederland van de Europese regels kennelijk veel belangrijker vinden, is dat de winkelier, of het restaurant, geen plastic tasjes meer mogen meegeven, tenzij de klant er twee eurocent voor betaalt. Het is toch gênant dat je bij afrekenen in een luxe herenmodezaak, als service toch zo’n gratis tasje krijgt aangereikt, nadat de verkoper het eerst in elkaar heeft gepropt en zegt: ‘Dit tasje heeft u van huis uit meegenomen, toch?’ Wanneer hij dat niet op deze manier doet en er komt controle, kan dat oplopen tot boetes van vijftienhonderd euro. De grootste lacher vind ik dat tuimannen onkruid niet meer met roundup mogen bestrijden en/of ongedierte met gif te lijf gaan en bedrijven alleen en tegen hoge kosten door mannen in maanpakken asbest mogen laten verwijderen. Wij, als particuliere amateurs, mogen dit allemaal wel zelf doen en het asbest kosteloos op de vuilstort afleveren. Dit met alle gezondheidsrisico’s van dien. Zo loopt in datzelfde Frankrijk (waar ik ook nog steeds de draaifitting- gloeilampen koop) de overheid gewoon met gif te spuiten. Misschien moet dat met de wind naar iets zuidelijker wegwaaien, richting het grootste presidentiële paleis ter wereld.

Menno Smitsloo
Eigenaar Smitsloo Groep
Reacties: [email protected]
Twitter: @mennosmitsloo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *