Zee, duinen en whisky….

Het zomerseizoen nadert. Topdrukte voor hotel Zee en Duin,  gelegen op de top van de Katwijkse Boulevard. Toch kijkt eigenaar John Warmenhoven ook stiekem uit naar de winterperiode met regen, kou en wind. “Dan wordt het whiskyweer.”

Vanaf de bloembollenperiode tot het eind van de zomer zit hotel Zee en Duin vol met toeristen uit de hele wereld. Veel Duitsers natuurlijk, maar ook Canadezen, Japanners, Koreanen. Zee en Duin is een sfeervol 3-sterrenhotel. De ontbijt- en caféruimte biedt een schitterend uitzicht op de boulevard en de zee. “In de recensies op boekingssites krijgt de ligging van ons hotel steevast een 10”, aldus eigenaar John Warmenhoven. Binnen is de inrichting rustiek, met gedimd licht en fraai houten meubilair.

Proeverij
Achter in de zaak staat een fenomenale hoeveelheid whiskyflessen tentoongesteld. Dat begon ooit als onschuldige hobby van John Warmenhoven. Maar inmiddels is hij een kenner. Hij heeft nauwe contacten met Schotse distilleries. Van september tot april houdt hij elke derde donderdagavond een proeverij. “Iedereen kan dan zo binnenlopen. Dat heeft ons flinke regionale bekendheid gegeven.”

Derde generatie
John (55) is samen met zijn vrouw Annet de derde generatie die hotel Zee en Duin bestiert. “Mijn oma Gré begon in 1928 een pension in Katwijk. Van mei tot september verdiende zij met mijn opa voldoende geld om het hele jaar haar gezin met acht kinderen te onderhouden. Na de oorlog liet ze dit hotel bouwen. Alle achttien kamers hadden koud stromend water, dat was toen heel modern.”

Toen Johns vader Frans de zaak overnam, bouwde hij er een bar in. John en Annet op hun beurt zorgden voor Wifi in alle kamers en voerden een verbouwing door. “Zo past elke generatie zich aan de tijd aan. Wij hebben de wat kleine ontbijtruimte samengevoegd met het cafégedeelte. Nu kunnen we makkelijk 40, 45 gasten een plaats bieden. Waar je ook zit, overal heb je uitzicht op de zee.”

Bijzonder trots is John op de lichtbakken met glas-in-lood, met afbeeldingen van whiskydistilleerderijen. “Ze zijn met de hand gemaakt door mijn vriend Jan van der Plas. Met elk raam is hij een volle week bezig.”

Warmdraaien
De komende jaren gaan John en Annet het iets rustiger aan doen. “Niet dat we stoppen, we willen zeker nog een jaar of tien blijven werken, maar we nemen wat meer afstand. De vierde generatie kan dan warmdraaien.” Zoon John junior (28) loopt al volop mee in de zaak, maar gaat er nu ook wonen. Samen met zijn zwangere vrouw Martine.

Hotel Zee en Duin
Boulevard 5, 2225 AA Katwijk
T 071 – 401 33 20
E [email protected]
I www.zeeenduin.nl

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *