Willem Vis van Induct over internationale activiteiten

Eigenlijk kwam Willem Vis, mede-eigenaar van Vink Groep-dochter Induct in Katwijk, bij toeval in Afrika terecht. Een vriend van hem vroeg hem in 2013 om naar Rwanda af te reizen voor advies over de inrichting van een Coca-Cola-fabriek. Dat was het begin van een bijzonder avontuur. Een reconstructie. 

Wat doet Induct?
“Wij geven advies, ontwerpen en bouwen veilige productieomgevingen, bijvoorbeeld in fabrieken waar voedsel en dranken worden geproduceerd, maar ook in de farmaceutische en de offshore-industrie. Veiligheid en hygiëne zijn daar belangrijke issues. We kijken bijvoorbeeld hoe we de lucht schoon kunnen houden in laboratoria en hoe productiebedrijven efficiënt en zuinig met energie kunnen omgaan. We zijn actief in meerdere markten, waardoor we niet op één paard wedden, als onderdeel van de Vink Groep, die samen met mij eigenaar is van Induct, dat in 2008 werd opgericht. Bij Induct werken ongeveer vijftien mensen, voornamelijk engineers, tekenaars en projectmanagers. We werken in Nederland, België en Duitsland en incidenteel waren we ook al actief in China en Suriname. Sinds 2014 zitten we ook in Afrika.”

Wat is jouw rol?
“Ik ben eigenlijk uitvinder van beroep. Voor mij was daarom de vraag: ben ik manager of creatief brein? Ik ben graag innovatief en creatief bezig. Vandaar dat we vorig jaar een operationeel directeur hebben gezocht en aangenomen: Peter Alberts, die voorheen bij BAM en Heijmans werkte als projectdirecteur. Wij kenden elkaar van gezamenlijke projecten op Schiphol en bij Shell. In april 2015 is hij begonnen met het opzetten van een structuur en een bijbehorend systeem waarmee we in de toekomst omvangrijkere projecten aankunnen. Hiermee hebben we de organisatie geoptimaliseerd en is de interne structuur berekend op verdere groei van het bedrijf.”

Hoe ben je in Afrika terechtgekomen?
“Een vriend in Rwanda die daar voor een Nederlands bedrijf koelinstallaties bouwde, belde en zei: ‘Je zou voor de gein eens moeten komen kijken hoe ze hier proberen de productieruimtes schoon te krijgen.’ Ik heb het vliegtuig gepakt en ben naar Afrika gegaan, heb de boel eens aangekeken en een alternatief voorgesteld. In eerste instantie waren we te duur, maar in 2014 zijn we in Rwanda begonnen met ons eerste project. Daarna volgden meer fabrieken, in Mauritius, Kongo en Burundi. Het gaat om fabrieken waar Coca-Cola wordt geproduceerd, maar ook om een fabriek waar ijsblokken worden gemaakt. Je moet je voorstellen: in dat soort landen is er niet op grote schaal stroom. Koelen gebeurt er met behulp van grote blokken ijs. Wij bouwen er fabrieken die aan de westerse standaarden voldoen.”

Dat is pionieren zeker?
“Ja, vooral 2015 was een jaar van pionieren. Vorig jaar ben ik in totaal zo’n vijftien tot twintig weken in Afrika geweest. Dit jaar is het iets minder, omdat er nu een goed team zit dat het kunstje beheerst. Vooral een goede planning en een goede logistiek zijn belangrijk. De fabriek gaat er in onderdelen naartoe, in containers die vijftien tot twintig weken onderweg zijn. Je kunt niet zomaar iets nasturen. Zo word je vanzelf goed in de logistieke planning en de bijbehorende papierwinkel. Wij zetten vervolgens de fabrieken met behulp van de lokale bevolking in elkaar.”

Hoe gaat zoiets in zijn werk?
“Afrika is niet te vergelijken met Europa. In landen als Burundi en Kongo heb je te maken met onlusten. Het is gebeurd dat ik per jeep onder begeleiding van iemand met een machinegeweer naar het vliegveld werd gebracht. Dat was nodig omdat ik een nachtvlucht had. Gelukkig is er niets gebeurd. Sowieso reis je veel per vliegtuig, ook in het land zelf. Voordat het vliegtuig kan landen, moeten er eerst koeien en kippen worden weggejaagd. Eenmaal ben ik per auto door het land gereisd, totdat we bij een brug kwamen waarvan de dwarsplanken waren verdwenen. Moesten we steeds een paar meter rijden en dan de planken verplaatsen. Zo zijn we aan de overkant gekomen.”

Waar eindigt het Afrikaanse avontuur?
“We hebben inmiddels meerdere fabrieken in Afrika gebouwd, in totaal veertien projecten. Maar Afrika is groot en we hebben nu contact met producenten van vruchtensap. We praten ook over de opzet van een fabriek voor Coca-Cola in Haïti in Midden-Amerika. Als dat doorgaat, kunnen we in 2017 ook daar aan de slag. Hoe het verder gaat, zien we wel. In de branche kent men ons. Dankzij mond-tot-mondreclame komen er steeds weer nieuwe projecten.”

Induct – Industrial Contracting
Nijverheidstraat 1
2222 AV Katwijk
T 071 – 409 84 98
E [email protected]
I www.induct.nl

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sam
Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Sam van de Hulsbeek Mediya B.V https://mediya.nl/
05-06-2024 08:40
Sam