De Sterkste Schakel

In dit blad is al heel veel geschreven over de jaarlijkse verkiezing van het bedrijf waar wij in het Rijnland het meest trots op mogen zijn. Daar ga ik in deze column nog een schepje bovenop doen. Als leider van een bedrijf waar meer dan honderd mensen werken, vraag ik mij dagelijks af hoe het nog beter kan. Hoe je het bedrijf blijft vernieuwen, hoe je de tent aanpast aan de veranderende omstandigheden buiten. Aan ideeën en initiatieven is vaak geen gebrek. Die komen in een hoog tempo op me af en allemaal verdienen ze aandacht. Maar je kunt niet alles tegelijk doen. Je moet kiezen. Focus. Choose your battles.

Vorige maand schreef ik over minimal management. Maar wat er ook gebeurt: ideeën binnen je bedrijf moet je de volle aandacht geven. En als je daaruit een selectie hebt gemaakt, moet je ze alle ruimte geven. Dat is hoe Google, Facebook, Apple en anderen werken. Maar als we om ons heen kijken in onze eigen, mooie, regio Rijnland, dan gaat dat precies zo.

De Sterkste Schakel verkiezingen laten dat heel goed zien. Met dat feestje van en voor het hele bedrijfsleven in Rijnland laten we elkaar zien wat we doen, waar we met elkaar trots op kunnen zijn. En we horen de verhalen achter de successen van de genomineerden en de prijswinnaars. En wat dan opvalt? Succesvolle ondernemingen beginnen met dingen waar de ondernemer een gevoel bij heeft. En dan vaak héél letterlijk en heel persoonlijk.

Een restaurant dat werkt met recepten van de moeder van de ondernemer, gevonden in een schriftje; het gevoel van gezelligheid met gasten, familie vrienden, verzameld aan een tafel met heerlijk eten, vertaald in een uitstekend restaurant. Prijswinnend.

Een fitnesscentrum, zeven dagen per week en 24 uur per dag open en waarbij de onderneemster letterlijk spreekt over liefde voor wat ze doet en voor wie ze het doet: haar klanten. De energie spat eraf. De aanmoedigingsprijs.

Een kwekerij, gestart vanuit het niets door twee broers – en dan net als het bedrijf begint te vliegen, valt één van de broers onverwacht weg. Maar de ander gaat door, met de familie om zich heen en wordt succesvoller dan ooit – alsof de overgebleven broer voor twee werkt. Nuchter, met humor, inzet en inventiviteit, steeds weer innoverend. De winnaar van de Sterkste Schakel.

Ja maar, zult u misschien denken, een bedrijf kan toch maar één keer echt starten. Is dat zo? De prijswinnaars laten zien: beginnen kun je iedere dag doen. Door aan de slag te gaan met nieuwe ideeën. En daarvoor is het nooit te laat! Wat opvalt is dat er dit jaar veel kandidaten en prijswinnaars zijn, die op latere leeftijd met hun bedrijf zijn gestart. Een tendens? Het motiveert ondergetekende, die inmiddels weet waar Abraham de mosterd haalt, in elk geval wel om altijd open te staan voor ideeën en initiatieven. En om steeds te toetsen of we er een goed gevoel bij hebben. Want dat motiveert degenen die er mee aan de gang moeten gaan. En de resultaten komen dan als vanzelf. Toch?

Jan Versteegh, Voorzitter VNO/NCW Rijnland

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *