Accent Accountancy over alternatieve financiering

Voorheen was de bank de uitgelezen partij voor een ondernemer die op zoek was naar financiering van zijn activiteiten. Maar door de opkomst van crowdfunding en andere vormen van financiering is het landschap veranderd. Daarom wordt het belang van een goed advies op financieringsgebied belangrijker. Dat beseffen ze bij Accent Accountancy maar al te goed.

“Sinds een klein jaar hebben we bij accountantskantoor Accent Accountancy een financieel adviseur binnen de muren die bedrijven in het MKB-segment helpt met het krijgen van financiering,” zegt Dirk Guijt, een van de partners bij het Noordwijkse accountantskantoor. Zijn naam: Jacco de Leeuw, tot vorig jaar zelf werkzaam als accountmanager bij een bekende Nederlandse bank. Guijt: “Daarmee breiden we onze dienstverlening uit, naast accountancy en belastingadvies, en kunnen we onze klanten goed informeren over deze nieuwe business, en hen zo continuïteit voor hun bedrijfsvoering bieden in de vorm van een gedegen financieringsadvies.”

Kredietcoach
“Bij de bank heb ik me vijftien jaar lang beziggehouden met het beoordelen van financiële voorstellen, maar het voordeel van een accountantskantoor is dat je nog dichter bij de klant zit,” zegt Jacco de Leeuw over zijn overstap. “Mijn hart ligt bij financieren. Maar nu ben ik niet alleen financieel adviseur maar ook coach van de ondernemer. Je spart met hem over zijn sterke en zwakke punten.”

Sinds kort heeft De Leeuw het certificaat MKB-kredietcoach op zak, uitgegeven door de gelijknamige onafhankelijke organisatie (MKB Kredietcoach) die ondernemers helpt om hun financiële kennis en vaardigheden te vergroten. Tevens is Accent Accountancy partner van Fink, een community van aanbieders van alternatieve financiering.

Wat voor soort financieringen heb je tegenwoordig?
Jacco de Leeuw: “Je hebt crowdfunding waarbij mensen met een goed idee, vaak start-ups met sexy business zoals 3D-printen, een beroep doen op het publiek als ze financiële ondersteuning nodig hebben. Dit gaat online via crowdfunding-sites op internet. Mensen die brood zien in het idee, bieden geld aan en krijgen na verloop van tijd rendement uitgekeerd.

Ook zijn er inmiddels zogeheten Fin-Tech-bedrijven actief die financieren op andere variabelen dan de traditionele aanbieders. FinTech is een samentrekking van Financial en Technologie. Zij gebruiken onder andere big data en door hen zelf ontwikkelde algoritmes om tot een risicoprofiel te komen.

Maar een ondernemer kan via ons ook een beroep doen op een netwerk van informele investeerders of vermogende particulieren, zogeheten Business Angels, vaak (ervaren) ondernemers, die toekomst zien in bepaalde veelbelovende activiteiten en daarom graag een deal maken. Zij zijn vaak heel betrokken, geven advies en ondernemen mee.”

Wat is het voordeel van financiering door alternatieve kredietverstrekkers?
“Je kunt voor een financiering nog steeds bij de banken terecht, maar wat je ziet is dat banken terughoudend zijn. Zij zijn in de eerste plaats bezig met het verbeteren van hun vermogenspositie, een opdracht die ze als gevolg van de bankencrisis hebben gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Met name bij kredieten tot 250.000 euro zijn banken voorzichtig en is de doorlooptijd van een aanvraag lang, terwijl veel bedrijven juist snel geld nodig hebben, bijvoorbeeld een bedrijf met seizoensarbeid dat lonen moet voorfinancieren. Bij FinTech-bedrijven en online crowdfundingplatforms krijgt een ondernemer sneller geld. Na aanlevering van de gevraagde gegevens en een analyse hiervan door de kredietverstrekker staat het geld bij een positief oordeel binnen enkele dagen op de rekening.”

Zitten er ook nadelen aan dit soort financieringen?
“Veel ondernemers laten zich leiden door de rentepercentages. De rente die alternatieve financiers in rekening brengen, schrikt vaak af. Om tot een juiste afweging te kunnen komen, is het van belang dat alle financieringsvoorwaarden tegen elkaar afgewogen worden. Er zijn meer kosten voor het verkrijgen van een financiering. Hoeveel uur ben je er zelf aan kwijt? Wat rekent je accountant door? Wat zijn de kosten van de beheervoorwaarden? Wat zijn de kosten voor het krijgen van zekerheden? En hoeveel boeterente moet je betalen bij vervroegde aflossing?”

Waarom moet iemand die op zoek is naar financiering bij jullie aankloppen?
“Er zijn veel vormen van financiering. Hierdoor wordt het zoeken naar financiering ingewikkelder. Zo zijn er bijvoorbeeld kredietverstrekkers die zich specifiek richten op winkels of horeca. Aan anderen betaal je een vergoeding over de gemaakte omzet, bijvoorbeeld aan de hand van de gepinde transacties. Daarom zeggen wij: laat je adviseren door Accent Accountancy. Wij weten de weg. Ook weten we welk soort financiering het beste is, we kennen de voorwaarden waaronder geld wordt verstrekt en we hebben een netwerk van financiers.

Omdat we partner en pleitbezorger zijn van dit soort bedrijven, kunnen we kortingen bedingen. Ook met de banken hebben we trouwens een goede relatie. Verder zijn we aangesloten bij onafhankelijke organisaties zoals MKB Kredietcoach, waarvan ik onlangs het certificaat MKB-kredietcoach heb gekregen. Door al deze zaken zijn we als accountantskantoor uniek in de regio.”

Seminar over alternatieve financiering
Accent Accountancy organiseert twee seminars voor iedereen die geïnteresseerd is in alternatieve vormen van financiering. Deze vinden plaats op vrijdag 17 en 24 juni, aanvang 16.00 uur. Diverse sprekers zullen die middag de weg wijzen in dit nieuwe en complexe landschap. Ondernemers die zich willen aanmelden voor een van deze twee seminars, kunnen terecht op www.accentweb.nl/cursussen. 

Accent Accountancy
Keyserswey 2a
2201 CW Noordwijk
T 071 – 361 56 50
E [email protected]
I www.accentaccountancy.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *