Van Rhijn Bouw: “Uitkijken dat het nu weer niet te snel gaat”

Was het crisis in de bouw of viel het eigenlijk wel mee? Hoe kijkt Jan van Duijn van Van Rhijn Bouw terug op de afgelopen periode en wat verwacht hij de komende jaren? Een vraaggesprek.

Hoe moeilijk was het de afgelopen jaren?
“Het waren moeilijke jaren. De bouwsector is door een fiks dal gegaan en de omzet liep overal terug. Ook wij zijn hier niet gevrijwaard van gebleven en hebben mensen moeten ontslaan. De crisis dwong ons om kritisch naar onze werkwijze en producten te kijken, om zo de omzet weer te kunnen verhogen. Dit heeft onder andere geleid tot de ontwikkeling van een tweetal nieuwe typen standaardwoningen: de Van Rhijn Bouw Keuzewoning, een type eengezinswoning, en de ApparterrA-woning, een uniek concept tussen een eengezinswoning en een appartement in, dat geen enkel ander bouwbedrijf in zijn programma heeft.”

Is de crisis echt voorbij?
“Ik durf wel te stellen dat de crisis voorbij is. Sterker: we moeten uitkijken dat het nu weer niet opeens te snel gaat, want het is lastig om goed gekwalificeerde onderaannemers, zzp’ers en bekwaam personeel te vinden. Bovendien is een deel van de leveranciers verdwenen of ingekrompen, waardoor de levertijden en prijzen onder druk staan. We moeten dus beheerst groeien. Na een periode van zo’n zes jaar waarin mensen niet of nauwelijks verhuisden, vindt nu een inhaalslag plaats. Niet in de laatste plaats door de lage rente. Maar dit zal over een paar jaar weer afvlakken, is mijn verwachting. Dit betekent dat we de neiging om weer té snel te groeien moeten onderdrukken. Sowieso geldt dat we in een onzekere wereld leven. Kijk naar de aanslagen in Parijs en de zeer matige groei van de economie.”

Welke kansen zie je voor Van Rhijn Bouw?
“Op onze AparterrA-woningen krijgen we veel positieve reacties. Er blijkt een enorme behoefte aan dit soort woningen, met name bij senioren. Tegelijkertijd zie je dat gemeenten en woningbouwcorporaties nog zoekende zijn om dit type woning in te passen, waardoor het langer duurt voor er locaties ter beschikking komen. Wij moeten deze partijen ervan overtuigen dat het geschikte woningen zijn. Er zijn inmiddels wel een aantal projecten  afgerond en ook in 2016 starten er weer projecten, onder andere in Rijnsburg, en we hebben meer ijzers in het vuur.”

Wat doen jullie verder?
“Zelf projecten ontwikkelen is iets wat we al deden en zullen blijven doen. Met name binnenstedelijk zijn we daar inmiddels specialist in. Ook bouwen we natuurlijk ‘gewoon’ in opdracht. Momenteel onder andere een complex in Leiden voor studentenhuisvester DUWO. En in de zorgsector gaan we in 2016 aan de slag in Heiloo. Daarnaast schrijven met name woningbouwcorporaties steeds meer tenders uit waarbij ze enerzijds opdrachtgever zijn voor de sociale huurwoningen en anderzijds de ontwikkeling en bouw van bijbehorende vrije sectorwoningen over laten aan bedrijven zoals wij. Dat is kapitaalintensief, maar geeft wel kans op flinke omzetten. Tenslotte investeren we weer in nieuw materieel. Ook dat is iets dat tijdens de crisis noodgedwongen achterwege is gebleven.”

Van Rhijn Bouw
Valkenburgseweg 62
2223 KE Katwijk
T 071 – 401 60 41
I www.vanrhijnbouw.nl
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sam
Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Sam van de Hulsbeek Mediya B.V https://mediya.nl/
05-06-2024 08:40
Sam