De vuile was

VW staat op het ogenblik even niet voor het automerk Volkswagen, maar voor Vuile Was. Vuile was, die door het management van de Duitse autogigant vakkundig buiten is gehangen. Ik zeg “vakkundig” nu uit nadere berichtgeving duidelijk blijkt, dat het probleem met het verhullen van de werkelijke emissies van dieselauto’s al veel langer bekend was. Vele maanden heeft het bedrijf de tijd gehad om te kijken wat er nog aan gedaan kan worden, hoe de media tegemoet getreden moeten worden, wiens kop moet rollen, welke verbeterprogramma’s er moeten zijn, enzovoort. Er is gekozen voor het onvermijdelijke: door het stof. Ik denk dat VW in the end de internationale gemeenschap een dienst bewijst met deze blunder. Het schandaal wordt een icoon, of zo men wil een waarschuwing, voor alle multinationals, maar ook voor kleinere bedrijven en instellingen. Wees eerlijk, want dat duurt het langst. Wees integer, dan blijf je geloofwaardig.

Ook voor het milieu is deze gebeurtenis een landmark. Eens te meer wordt de fossiele brandstofauto te kijk gezet als een bedreiging en dat speelt alternatieven in de kaart. Want daar gaat het nu snel mee!

Greenpeace liet onlangs een rapport verschijnen getiteld “Energy [R]evolution”, met als ondertitel “100% renewable energy for all”. Ik was verrast, aangenaam verrast mag ik wel zeggen, om te lezen dat Greenpeace inschat dat het goed mogelijk is dat in 2050, dus over 35 jaar, iedereen voor 100% gebruik kan maken van duurzame energiebronnen. Dat was ook de krantenkop. Of liever gezegd het waren de koppen die langskomen in de nieuws-appjes die ik bijhoud. Maar wie de introductie van het rapport leest, ziet nog iets anders: voor het eerst neemt volgens de schrijvers de CO2 uitstoot niet toe, terwijl de wereldeconomie wel groeit. Vroeger ging economische groei hand in hand met groeiende uitstoot. Volgens Greenpeace heeft er een historische ontkoppeling plaatsgevonden van groei in de economie en groei in de CO2 uitstoot. Dat is goed nieuws, ondanks dat de emissies nog altijd te hoog zijn en voor onze kinderen problemen gaan veroorzaken, als we er niets aan doen. Maar dat doen we wel. Gebrekkig, maar het gebeurt en het versnelt.

De wereld is haar vuile was aan het aanpakken zoals je thuis de vuile was doet. Sorteren, wassen en drogen. Stukje bij beetje gebeurt dat ook echt en het is bemoedigend te zien dat daar resultaten mee worden geboekt. Onze Oosterburen laten het zien: in 2020 zitten zij op 40% duurzame energie-opwekking. En wij gaan het ook beter doen, of die bijzondere uitspraak van onze eigen Haagse Rechtbank nou stand houdt of niet.

Teruglezend moet ik concluderen dat ik best wel een groene column heb geschreven. Daarnaast houd ik ontzettend van auto’s en vind ik autorijden heerlijk. Mobiliteit is een verworvenheid van de mensheid, maar het mooie is: we zullen er geen afscheid van hoeven nemen. We hoeven alleen afscheid te nemen van de fossiele brandstoffen als basis. De ontwikkelingen gaan zo snel. Ik hoop alleen dat ik wèl zelf mag blijven sturen!

Jan Versteegh
Voorzitter VNO/NCW Rijnland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *