Out-of-the-box?

Hoe meer geld men heeft, hoe hoger het rendement dat men er mee kan behalen. Althans, volgens de opinie van Minister Dijsselbloem. Bij de invoering in 2001 werd box 3 nog ‘de pretbox’ genoemd. Bij de huidig haalbare rendementen is met een veronderstelt fictief rendement van 4% de pret een stuk minder!

Eerder dit jaar heeft de bewindsman al aangekondigd dat hij op Prinsjesdag met een alternatief plan komt voor box 3. Bij het schrijven van deze column moet Prinsjesdag nog komen, maar zijn er wel al wat contouren bekend. De hoofdlijnen van de plannen voor de nieuwe heffing in box 3 zouden er als volgt uit zien:

• vrijstelling € 25.000 per persoon (nu nog € 21.330)

• vermogen tussen € 25.000 en € 125.000, fictief rendement van 2,9%

• vermogen tussen € 125.000 en

€ 1.025.000, fictief rendement van 4,7%

• vermogen boven € 1.025.000, fictief

rendement van 5,5%

• het belastingtarief blijft 30%

Kortom, hoe hoger het beschikbare vermogen, hoe hoger het (fictieve) rendement. Nu is het bekend dat met een hoger risico een hoger rendement kan worden behaald. Dit wekt de indruk dat de minister veronderstelt dat mensen met een hoger vermogen als vanzelfsprekend een hoger risico nemen. Of dat hij hen er in ieder geval toe wil dwingen. Maar welke vermogensbeheerder durft, na de afgelopen jaren, een rendement van 5,5% te garanderen? Of zou het zo zijn dat straks bij de belastingaanslag een bijsluiter zit met een beleggingsadvies, gebaseerd op de hoogte van het vermogen?

Het uitgangspunt voor de minister was dat er een rechtvaardige heffing zou komen in box 3. Maar of deze rechtvaardigheid er ooit komt zonder de belasting te baseren op de werkelijke rendementen?

Tegen de tijd dat deze column verschijnt is Prinsjesdag geweest en weten we waar het kabinet heen wil met box 3. Het blijft dan nog wel afwachten wat er van het voorstel overblijft nadat de politiek zich er mee heeft bemoeid. Hoe dan ook, het blijft de vraag of de pret voor een ieder terugkomt in box 3 of dat we voor pret ‘out-of-the-box’ moeten denken.

Renger Kok
Register Belastingadviseur
YKV Accountants & Adviseurs
www.YKV.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *