Kansen voor kopers in de markt

Je bent op zoek naar uitbreiding en hebt je zinnen gezet op de overname van een bedrijf. Een struikelblok kan zijn de prijs en/of financierbaarheid van een onderneming zijn, die prima cijfers laat zien.  En dat terwijl geld toch in voldoende mate in de markt aanwezig zou moeten zijn. 

Verkopen als overlevingsstrategie

Het aantal faillissementen zal dit jaar naar verwachting met 15% dalen ten opzichte van 2014 tot ongeveer 6.500. Daarmee is echter niet gezegd dat veel ondernemingen er weer bovenop zijn. Een aantal sectoren blijven slecht en het vet is vaak van de botten. Dit leidt voor kopers tot mogelijkheden. Een aantal ondernemers staat op het kruispunt om de toekomststrategie te bepalen. En in een aantal situaties betreft het zelfs een overlevingsstrategie.

Voorbeeld situatie

Zo ook in de situatie van een dienstverlener die al sinds 8 jaar kampt met een structurele terugloop van de omzet.  De buffers worden almaar minder, maar een acuut probleem is er nog niet.  Het personeelsbestand bestaat uit 120 medewerkers. Met deze omvang van de onderneming  kan ook meer volume worden gerealiseerd. Zij zijn op zoek gegaan naar branchegenoten, die open stonden voor overname.

Pareltjes voor kopers

Aan de andere kant van het spectrum staan dus de ondernemingen waarvan de buffers zijn uitgeput. Om de continuïteit te waarborgen en synergievoordelen te bereiken zijn zij bereid om hun onderneming te verkopen. In deze groep ondernemingen zitten talloze pareltjes die om verschillende redenen hun hoofd nauwelijks meer boven het water uit kunnen houden.  Voor de kopers in de markt liggen hier de mogelijkheden. Schaalvergroting, het kopen van kennis of aanverwante artikelen tegen een veelal redelijke prijs.

Frank Lotthrincx
Adviseur Herstructurering
JAN Accountants & Belastingadviseurs
www.jan.nl

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *