Column Menno Smitsloo: Noordwijk loopt in zijn eigen mes

Het resultaat van mijn adviezen in de columns van de voorgaande jaren veroorzaakte niet dat Leiden stopt met bouwen van nieuwe kantoorruimten. Ook het Aalmarktproject gaat door en scoort winkels die daardoor de Haarlemmerstraat leegtrekken en kapot maken. Wanneer deze op courante plekken vrijkomen, zoals de Nieuwe Rijn, kan probleemloos een horecavergunning worden opgehaald. Daardoor konden er recentelijk tientallen restaurants bijkomen en kan de hele Randstad vanuit Leiden van maaltijden worden voorzien. Door die nieuwe concurrentie heeft straks veel van de bestaande horeca ‘van de honger geen ontlasting’ meer.

 

En zo wordt de regio besmet, want Noordwijk ging hetzelfde doen. Met burgemeester Harry Groen was alles nog groen, er stond slechts een enkel strandpaviljoen. Nu, onder burgemeester Rijpstra, is het rijp en staan er teveel. Plotseling kan alles op het strand: borrelen, dansfeesten, dineren of gewoon zonnebaden. Tussendoor was er de interim Lokker, die hard meehielp de toerist van boulevard en de Grent naar die strandpaleizen weg te lokken. Dat daardoor bestaande ondernemers in grote nood verkeren is bijzaak. Juist nu je door de nieuwe brede zeewering de zee niet meer kunt zien, hadden zij alle steun verdiend. Maar het knippen van openingslintjes op het strand is kennelijk leuker. Met een beetje visie had het anders gekund. Het nieuwe duin biedt de mogelijkheid om betaalbaar en zonder overstromingsgevaar doorsteken vanuit, en met zicht op de zee, op straatniveau te maken, opdat de hele boulevard gewoon strand wordt. Een groot voordeel ten opzichte van het lagere strand is dat je daar, door het plaatsen van hoge duinbeplanting, die verschrikkelijke windmolenparken minder ziet.

Toen ik nog bedrijfsmakelaar was, mocht ik eind jaren zeventig alle bedrijfsruimten vanaf het Vuurtorenplein tot aan hotel Noordzee verkopen en verhuren. Noeste, hard werkende ondernemers gingen er aan de slag. Veelal waren het familiebedrijven. Het zat niet altijd mee, er mocht weinig van de gemeente. Toch bestaan er nu nog vestigingen vanaf het eerste uur. Ik kocht zo’n 25 jaar geleden het Vuurtorenplein en werd met dezelfde kneuterige plaatselijke politiek geconfronteerd, toen ik leven in de brouwerij wilde brengen. Noordwijk had behoefte aan een theater. Mijn plan met de, voor Noordwijk, wereldberoemde architect Leen Korbee, was een glazen kap over het geheel te bouwen, waar het hele jaar een podium kon worden gebruikt en de omliggende horeca als foyer zou dienen. Na een strandwandeling zou er gerecreëerd kunnen worden, waardoor het voor- en naseizoen zou worden verlengd. Het College van B&W werkte niet mee, want het was te ambitieus. Ook een nieuwe poging met de architect van vele landelijke projecten, Hans van Egmond, liep op niets uit. B&W zag de tekeningen en vroeg ons een (kostbare) maquette te laten bouwen. Binnen een week na de presentatie werd het plan afgewezen. Ik ben toen met de nodige gvd’s bovenop die maquette gesprongen. Een jaar later werd ik door de wethouder gebeld of wij het plan alsjeblieft toch nog wilden realiseren, maar ik had er zo mijn zakken van vol, dat ik er geen zin meer in had. Deze gang van zaken is vergelijkbaar met de stommiteit dat het eerste congresplan van de Hotels van Oranje niet werd omarmd. Dat heeft een giga gemis aan economische impulsen opgeleverd, alleen al door het verpesten van de kans om de hotelgangers uit al die nieuwe hotelkamers in Leiden terug te halen.

Je bent een slecht bestuurder als je niet eerst de mensen die in jouw gemeente investeren beschermt, in plaats van ruimte te bieden aan voor hen schadelijke ontwikkelingen. Zie de gevolgen. Sommigen komen voor de ellende uit, of zijn al gesloten. De ooit fameuze Bar Dancing The Grand en Rock Café De Wurft en restaurant Iets Anders zijn dicht. Café Open Doors staat te koop en restaurant Blush gaf na enige jaren al weer de pijp aan Maarten en verkocht de tent. Aan de boulevard zijn er teveel bedrijven met problemen om op te noemen. Burgemeester Rijpstra spreekt over de noodzaak van een herontwikkeling. Voor wiens rekening en wanneer? Verwacht hij nu echt dat al die bedrijven het nog zo lang uithouden? B&W wil bezoekers trekken, maar heeft vele parkeerplaatsen weggehaald. De boulevard in Katwijk is tenminste fraai en authentiek, met weinig strandpaviljoens. De daar recent opgeleverde parkeergarage voor 670 auto’s en de verwachting dat de zondagse winkelsluiting er wordt opgeheven, voorspelt, zonder ingrijpen, straks twee kilometer verpaupering voor Noordwijk.

Menno Smitsloo
Eigenaar Smitsloo Groep
[email protected]
Twitter: @mennosmitsloo

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *