Schoneveld & Den Hollander: “Het moet op de werkvloer gebeuren”

Op het eerste gezicht is het misschien een wonderlijke combinatie: het carrosseriebedrijf en de verfspuiterij van Schoneveld & Den Hollander en de jachtbouw van Zwaan. Maar wie beter kijkt, ziet allemaal ambachtelijke bedrijfsonderdelen die met elkaar een totaalpakket leveren.

Het klantenbestand van Schoneveld & Den Hollander varieert van particuliere klanten (met name voor jachten) tot grote bedrijven, zowel in de regio als daarbuiten. Het bedrijf is een optelsom van verschillende bedrijfsonderdelen en merken, niet alleen Schoneveld & Den Hollander en Zwaan Jachtbouw, maar ook dochterbedrijf KortVeen Reclame, voor wie Schoneveld & Den Hollander bestelwagens, vrachtwagens, reclamezuilen en andere reclamemateriaal construeert en spuit. Door de combinatie van deze bedrijfs- onderdelen kan Schoneveld & Den Hollander een compleet pakket leveren aan de honderden klanten die het bedrijf telt. Onder hen zijn veel bloemenexportbedrijven en transporteurs.

Geen kantoor
“We zijn in de crisistijd begonnen,” kijkt Jan Jaap den Hollander terug op de start in 2008. “Dat was een gewaagde stap, maar we hebben het onmogelijke mogelijk gemaakt, dankzij onze kennis van de branche en dankzij een flinke portie eigenwijsheid en wilskracht. De afgelopen jaren hebben we meer structuur aangebracht in het bedrijf met bedrijfsleiders, voormannen en verkopers, maar de overhead is nog steeds zeer beperkt. Ik heb bijvoorbeeld zelf geen kantoor. Want het moet op de werkvloer gebeuren. Het draait om de producten die we maken en om onze klanten. Daar hoort een open organisatie bij waar iedereen kan binnenvallen en waar medewerkers zich thuis voelen.”

De totale bedrijfsoppervlakte van Schoneveld & Den Hollander op bedrijventerrein ’t Heen, vlak langs de Oude Rijn, bedraagt 7.000 m2, exclusief het pand van KortVeen Reclame, dat 23 medewerkers telt. Jan Jaap den Hollander leidt de spuiterij, het carrosseriebedrijf en Zwaan Jachtbouw. Partner Willem Schoneveld is verantwoordelijk voor de activiteiten van KortVeen Reclame. Jan Jaap den Hollander: “Wat we willen, is mooie dingen maken, in de breedste zin van het woord, met kwaliteit en flexibiliteit als onderscheidende kenmerken. En door-dat we zo breed zijn, kunnen we een totaalpakket aanbieden aan onze klanten.”

Carrosseriebedrijf
Op 1 januari 2014 werd Schoneveld & Den Hollander uitgebreid met een eigen carrosseriebouwbedrijf, dat acht medewerkers telt. Dit bedrijf heeft onder andere een eigen afdeling voor het persen van wanden en vloeren voor vrachtwagens. Ook het installeren van koelinstallaties in opleggers en bakken vindt er plaats, alsmede reparatie en onderhoud. Verder worden er apk-keuringen gedaan voor aanhangers en opleggers. Doordat Schoneveld & Den Hollander alle facetten van het carrosserievak verzorgt, kan het maatwerk leveren en kan er snel geleverd worden. Een recent voorbeeld van een maatwerkproject is een oplegger met zonnepanelen op het dak.

Verfspuiterij
Schoneveld & Den Hollander begon in 2008 als verfspuiterij. Aanvankelijk werden er alleen bestelauto’s, bussen en vrachtwagens gespoten, maar binnen enkele jaren werd het werkpakket uitgebreid met het spuiten van andersoortige producten, bijvoorbeeld constructies voor interieurbouwers en installaties voor attractieparken en vakantieparken. Ook meubelstukken voor restaurants en campings worden bij het bedrijf in Katwijk van een nieuwe verflaag voorzien. Anno 2015 worden er nog altijd veel bedrijfsauto’s, vrachtwagens en opleggers gespoten, bijvoorbeeld in verband met schades of omdat de huisstijl moet worden aangepast. In de spuiterij werken zeven mensen. In totaal zijn er vier spuitcabines, die in lengte variëren van 24 tot 26 meter. Ook het beletteren van auto’s vindt plaats in de spuitinrichting.

Jachtbouw en staalconstructies
In april 2014 nam Schoneveld & Den Hollander jachtenbouwer Zwaan uit Katwijk aan den Rijn over, een puur ambachtelijk bedrijf met jarenlange ervaring. De vijf medewerkers verhuisden in de zomer van 2014 naar ’t Heen in Katwijk, waar zij de bouw van jachten voortzetten, in nauwe samenwerking met ontwerpers van jachten. Maar daar bleef het niet bij. Ook de productie van staal-, RVS- en aluminiumconstructies is inmiddels bij Zwaan Jachtbouw ondergebracht, onder andere balkonhekken, bloemenkarren, reclamezuilen, attracties voor pretparken, bureaus en tafels. Zo maakte Zwaan een nieuwe start en kon Schoneveld & Den Hollander zijn diensten verder uitbreiden.

Schoneveld & Den Hollander
Steenbakkerstraat 15 2222 AT Katwijk
T 071 – 408 10 22
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *