Oosterse tapijten van D. Elsgeest & Zn: “Er zitten waardevolle stukken tussen”

De Katwijkse tapijtverkoper en woninginrichter D. Elsgeest & Zn haalt zijn oosterse tapijten uit onder andere Nepal.

De aardbeving in Nepal lijkt ver weg, maar komt tijdens het interview met Dirk Elsgeest van de gelijknamige tapijtverkoper opeens dichtbij. De producenten van de tapijten uit het zwaar getroffen land zijn nog in leven en de gebouwen waar ze de kleden maken, staan nog overeind, heeft de importeur laten weten. “Het is alleen de vraag wanneer ze weer kunnen gaan leveren,” zeggen Dirk en diens vader Henk, die in het verleden meerdere keren naar Nepal reisden.

Oosterse kleden
In de winkel is een ruime keus aan klassieke en moderne kleden. De dichtstbijzijnde landen waaruit geïmporteerd wordt, zijn Turkije, Afghanistan en Iran, maar ook India, Nepal en China leveren tapijten, zowel handgemaakte als machinaal geproduceerde. Het kleinste kleed meet 30 bij 31 centimeter, het grootste bijna 4 bij 3 meter. De klanten komen uit de wijde omgeving, tussen grofweg Alphen aan den Rijn, Roelofarendsveen en Wassenaar, ook al doordat dit soort winkels steeds zeldzamer worden. Behalve de verkoop van kleden, doet Elsgeest de reparatie en schoonmaak van tapijten. Andere activiteiten zijn meubelstoffering en het leggen van vloerbedekking en traplopers, inmiddels al 87 jaar.

In de loop van de jaren zijn veel oosterse kleden antiek geworden. “Mensen gooien hun oude kleden soms weg, maar dat is niet verstandig,” zegt Dirk. “Er zitten waardevolle stukken tussen. Mensen die hun kleed willen wegdoen, zijn daarom van harte welkom om hier langs te komen om de waarde te laten bepalen.”

D. Elsgeest & Zn
Zuidstraat 56, 2225 GX Katwijk aan Zee
T 071 – 401 24 70
E [email protected]
I www.elsgeestkatwijk.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *