Op wie lijk jij?

Wat is dat nou weer voor vraag? Ik als ondernemer ben uniek en lijk op niemand! En nog belangrijker, niemand lijkt op mij! Toch moeten we hier over nadenken van onze overheid.

Een van de voorstellen uit het Belastingplan 2015 betrof een herziening van de gebruikelijkloonregeling voor de directeur-grootaandeelhouder (DGA). In deze regeling, die de hoogte van het salaris van de DGA moet bepalen, staat sinds 1 januari het criterium ‘meest vergelijkbare dienstbetrekking’. Een dienstbetrekking die in de buurt komt van de dienstbetrekking van de DGA kan dus voldoende zijn voor de vaststelling van het gebruikelijk loon. Maar dat is tegelijk toch wel weer een lastig punt. Want hoe weet je als ondernemer wat een collega ondernemer nu precies aan loon heeft? Daarvoor ontbreekt het de meeste ondernemers aan de benodigde informatie van de concurrentie. Maar dat is bij de belastingdienst anders, want die kent ons allemaal. Bij de behandeling van het Belastingplan is toegezegd dat de belastinginspecteur die aannemelijk wil maken dat het loon uit vergelijkbare dienstbetrekking hoger is dan het loon van de DGA, ten minste de objectieve criteria moet overleggen op basis waarvan hij meent dat het vergelijkbaar is. Hierbij kan onder andere worden gedacht aan de branche, de grootte van het bedrijf in aantal werknemers en/of omzet, het werkpakket en de verantwoordelijkheden. Zoals gezegd, voor ondernemers is deze informatie vaak niet toegankelijk. Maar toch willen we de inspecteur wel graag voor zijn want we zitten niet te wachten op een discussie achteraf. Dus is het de kunst om als DGA het loon zo goed mogelijk te onderbouwen. En daarom gaan we toch weer terug naar de vraag, op wie lijk jij? Ik weet het, je bent uniek en hebt geen concurrenten, maar daar denkt onze overheid toch echt anders over. Ik ga er voor mijzelf dan toch nog maar eens over nadenken…

Renger Kok
Register Belastingadviseur
YKV Accountants & Adviseurs
www.YKV.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *