Column Menno Smitsloo: Jeugd met oordoppen en politiek met oogkleppen

Ik heb de laatste maanden een paar keer zo vreselijk onbedaarlijk moeten lachen om politieke blunders, dat ik het nu wel even genoeg vind. Het begon met onze boete van 680 miljoen euro aan Europa, omdat de economie in Nederland een beetje teveel zou zijn aangetrokken. Dat we ons blauw betalen om 650.000 werkelozen en het corrupte Griekenland in leven te houden, boeit kennelijk niet. En de bouw die hier al jaren op zijn rug ligt ook niet. Parallel daaraan maakt de helft van onze middenstand verlies.

Knap hoe we Europa blijven pleasen, om alsjeblieft minister Dijsselbloem voorzitter van een Eurocommissie te laten blijven. Dichterbij huis kom ik af en toe ook niet meer bij. Niemand heeft ooit gezien dat het te koop stond, maar de gemeente Oegstgeest doet het bestaan te jammeren dat ze er al twee jaar niet in slaagt het gemeentehuis te verkopen. Daarbij is het hilarisch hoe er door creatief boekhouden, gewoon op voorhand, al van een besparing van een kwart miljoen per jaar wordt uitgegaan. Dat maakt toch niets meer uit op een schuld van ruim 100 miljoen, zullen we maar denken. Omdat het geld toch niet op de bank staat, is er ook nog een gemeentegarantie van 6 miljoen voor de nieuwe locatie van voetbalclub ASC verstrekt. Bezuinigen heeft namelijk geen enkel nut meer. Dus om ervoor te zorgen dat de bestaande ambtenaren niet te moe worden van dit politiek onzinnige beleid, wordt er ook nog eens voor 750.000 euro per jaar een regiment verse ambtenaren ingevlogen. Niemand weet waar al dat geld vandaan moet komen. Was er zelfs geen geld meer voor het zwembad, nu lijkt het gemeentebestuur er plots in te zwemmen. Zonder budget wordt daar nu vier ton per jaar voor vrijgemaakt. Er wordt vergeten dat de gebruiker ook moet betalen, dus waarom niet gewoon het onderhoud uitvoeren, in plaats van nu ruim duizend euro per dag voor de instandhouding uit te geven. Gemeentes kunnen nu toch tegen 1% lenen? Op de bestaande schuld maakt dat ook niet meer het verschil. Dertig jaar terug vertelde een gerenommeerde vastgoedman, die voor honderden miljoenen in ellende zat, me dat de bank je, hoe groter de schuld is, des te vriendelijker behandelt. Hopelijk dat Jaap Smit, de nieuwe Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, hier ook aardig bij blijft, want een beter excuus om Oegstgeest aan Leiden te plakken hoeft hij niet te zoeken.

Het enige verlies waarvan ik bij Oegstgeest echt triest word, is dat Erwin Rozendal en Jacky Weeber hun restaurants De Beukenhof en Koetjes en Kalfjes niet meer kunnen draaien. Ondernemers pur sang, die daar twintig jaar hun nek voor uitstaken. In mijn streven om bij te blijven, kijk ik vaak af hoe de jeugd met bepaalde omstandigheden omgaat. Nou, dat doet zij dus vaak gewoon niet. Met grote koptelefoons op, fietsen de slungels, overal dwars doorheen, volledig opgaand in hun muziek. Alsof er geen wereld om hen heen bestaat. Ze zien dus absoluut geen gevaar en schieten zo voor jouw auto langs en missen daarbij meestal nog maar net het winkelend publiek. Wanneer ze nageroepen wordt dat ze klojo ’s of erger zijn, horen ze dat door die doppen ook niet. Dat leek me eigenlijk wel een zorgeloos bestaan, dus ging ik het ook proberen. Op de Breestraat in Leiden ging het al fout. Omdat daar plots, om onbegrijpelijke redenen, geen taxi ’s meer mogen rijden, gaan de bussen nu nog harder. Toen ik naar die mooie Koornbrug wilde afslaan, werd ik bijna door een Arrivabus geplet. Ik hoorde zijn claxon niet door mijn kop- telefoon met muziek van Golden Earring. Toch was me dat twee jaar terug, toen Connexxion die diensten nog verzorgde, niet overkomen. De chauffeur zou met een troostpakket en excuses achter me aan zijn gehold, maar ja, het leven is niet meer zoals het was. Nu ik me daar toch bevond, ben ik maar even bij het gemeentehuis afgeslagen, om de wethouder financiën, namens de kantoreneigenaren in Leiden, subsidie voor hun leegstaande ruimten te vragen. Op zijn vraag hoe dat te legitimeren, antwoordde ik: ‘Nou, in Het Bio Science Park wordt met gemeenschapsgeld een laboratorium voor 2,9 miljoen gefinancierd, waarvan Leiden ook nog eens een tekort van tweeëneenhalve ton bijpast. Naturalis krijgt omgerekend zo ’n twee miljoen. Dat is mogelijk door de eigenaren van bedrijfsgebouwen, want wij betalen een extreme OZB-belasting, doordat Leiden daarmee tot de duurste gemeenten van Nederland behoort. Zie je dat niet (in), zet dan als gemeentebestuur die oogkleppen eens af’.

Menno Smitsloo
Eigenaar Smitsloo Groep
[email protected]
Twitter: @mennosmitsloo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *