Vermogensversneller en andere bancaire belazerij

Mensen, mensen, let toch op jullie spaargeld, laat een ander nooit bepalen wat daarmee gebeurt. Je kunt er beter zelf feest van vieren, dan dat de één of andere financiële instelling het op sluwe wijze van je afpakt, onder het motto er wel even lucratief mee voor jou te gaan beleggen. Dat winstgevende geldt dan alleen voor die bank en je komt pas jaren later achter de truc die je is geleverd.

Zo sloot ik, nu 30 jaar geleden, bij de AMEV een hypotheek op mijn huis af. Zakelijk werk ik altijd met lineair, dus gewoon aflossen en rente betalen. Ik was toen zo stom dat privé nu eens niet te doen, en koos voor een constructie op basis van een beleggingspolis, fraai aangeduid met ‘ABC Spaarplan’ en een levensverzekering met een progressieve winstdeling. Het leek me fiscaal erg interessant om dertig jaar hetzelfde rentebedrag te betalen. Hierbij werd me voorgespiegeld dat het uiteindelijk uit te keren bedrag, door sparen en beleggen, nu ongeveer tot het dubbele zou zijn uitgegroeid. Zo werden er prachtige rendementen in het vooruitzicht gesteld. Omdat we thans wel beter weten, omschrijven we die zogenaamde beleggingspolis nu als woekerpolis. Inmiddels blijkt namelijk dat al vanaf dag één niet al mijn ingelegde geld daarvoor werd gebruikt. Ik ben van het begin af aan bestolen, want er werden door de bank telkens vergoedingen voor zoveel mogelijk tot stand gebrachte beleggingstransacties van mijn geld afgehaald. Rapportages over het verder opgespaarde bedrag werden dan ook nooit verstrekt. Doordat ik om de zoveel jaar jokte dat ik ons huis wilde verkopen en dus wilde weten wat de stand van zaken was, kwam ik er achter dat mijn spaarcenten waren vervlogen. Verhaal halen was door alle opgetrokken mistgordijnen onmogelijk. Ook omdat mijn hypotheek over de jaren achtereenvolgens werd verkocht aan de Fortis, de ASR, de ABN AMRO en nu de Direktbank.

Hetzelfde werd met mijn levensverzekering uitgehaald en kan nog steeds ongestraft plaatsvinden. Je wordt ook hier in de waan gebracht dat al jouw euro’s keurig worden belegd, wat dus niet is gebeurd. Gedurende de looptijd werd daarover een redelijk lijkend rentepercentage gepubliceerd. De bank sloot echter zoveel mogelijk transacties, om op papier dat geprognotiseerde percentage te bereiken en ondertussen, heel achterbaks, de kosten van die handelingen op jouw eindvermogen te korten. Zo kom je al gauw onder nul uit. In plaats van alles afgelost te hebben en winst te cashen, moet ik nu een derde van het hypotheekbedrag aan de bank overmaken. Via Consumentenclaim laat ik deze diefstal aanpakken, wat ik jullie ook aanraad, als het je overkomt.

Het klapstuk is het beleggingsproduct Vermogensversneller van de Fortisbank. Alleen al om de benaming moeten ze de idioot die dat heeft uitgevonden, opsluiten. Een vriend van mij trapte er vol vertrouwen in. Er werden met zijn geld aandelen gekocht, en telkens als deze minder waard werden, moest hij het verlies bijstorten. Op zijn vraag om die aandelen dan maar rechtstreeks in eigen beheer te ontvangen, werd niet ingegaan. Zo betaal je dus zelf het te ontvangen rendement en loop je langzaam leeg. Een spel met alleen maar nieten voor hem en winst voor de bank. Uiteindelijk hetzelfde effect als bij een kettingbrief.

De overheid beschermt ons, ook met de recente reparatiewetgeving, niet afdoende tegen dit soort criminaliteit. Het kan nu zelfs nog fouter uitpakken. Zo mogen banken niet meer bij de door hen te verkopen beleggingsproducten adviseren. Je moet het nu of onbegeleid investeren, of je centen aan hen afstaan en maar zien wat er dan van overblijft. Je begrijpt, wanneer je voor het laatste kiest, verzeil je zomaar in nog grotere ellende dan voorheen.

Soortgelijke misstanden gaan we ook in de zorg zien. De budgetpolis zal straks als een wurgpolis worden ervaren. Die bevat namelijk een opeenstapeling aan beperkingen. Ziekenhuizen of artsen, waar jouw zorgverzekeraar geen contract mee heeft gesloten, zal je zelf moeten betalen. Fijn, die politieke lobby door bijvoorbeeld D66 fractievoorzitter Tweede Kamer, Roger van Boxtel, die tegelijk ook bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis mag zijn. Zo worden wij, op zijn plat Hollands gezegd,  nog steeds genaaid…

Menno Smitsloo
twitter: @mennosmitsloo

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *