Lening van ouders melden bij Belastingdienst

Heeft u in 2014 geld van uw ouders geleend voor uw woning? Bijvoorbeeld voor de aankoop van het huis of een verbouwing te financieren? U moet dan de Belastingdienst informeren over die lening. 

Het gaat om de volgende gegevens van de lening: de datum waarop de lening is aangegaan; het startbedrag van de lening; de rente die maandelijks betaald moet worden; de looptijd van de lening; als er wordt afgelost: de manier waarop wordt afgelost; en de gegevens van degene die het geld heeft uitgeleend.

De informatieplicht geldt alleen voor leningen die niet bij de bank zijn afgesloten. Als iemand bijvoorbeeld geld leent van zijn ouders voor (een deel van) de betaling van de koopsom van zijn woning, moeten de eerder vermelde gegevens aan de Belastingdienst worden verstrekt. Dat geldt ook als geld wordt geleend van uw bv. De gegevens moeten op een elektronisch formulier worden ingevuld. Het formulier ‘opgaaf lening eigen woning’ is beschikbaar via de website www.Belastingdienst.nl.

Als u van plan bent geld te lenen bij uw ouders of uw B.V. voor een eigen woning, adviseer ik u deze lening door de notaris te laten vastleggen in een akte. Daarbij kan de notaris u adviseren over de juridische en fiscale aspecten van de lening.

Willem van den Eijkel
Notaris Verhees Notarissen
www.verheesnotarissen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *