Laadpaal van de zaak

Altijd al thuis een laadpaal willen hebben? Dan is er nu goed nieuws! Het ministerie van Financiën heeft onlangs goedgekeurd dat  het plaatsen van een laadpaal op kosten van de zaak in of bij de woning, onderdeel uitmaakt van het ter beschikking stellen van de auto van de zaak. 

Dit geldt zowel voor werknemers als voor ondernemers. Deze goedkeuring geldt ook als de werknemer op eigen kosten een laadpaal in of bij zijn woning plaatst of laat plaatsen en zijn werkgever hem de kosten daarvan vergoedt. Het plaatsen van de laadpaal moet dan wel op verzoek van de werkgever gebeuren.

Door deze aanpak maken de kosten van de laadpaal – plus de bijbehorende kosten, zoals een extra groep in de meterkast – deel uit van de gebruikskosten van de auto van de zaak die door de bijtelling voor privégebruik onder de loonheffing vallen. Er vindt geen verhoging van de catalogusprijs van de auto plaats: de laadpaal van de zaak leidt dus niet tot een hogere bijtelling.

De goedkeuring geldt niet voor de elektriciteit die de werknemer voor zijn auto afneemt. Maar het ministerie kan er wel mee instemmen dat werkgever en werknemer overeenkomen dat de werknemer de voor de auto verbruikte elektriciteit tegen kostprijs doorlevert aan zijn werkgever. Dat geldt ook voor de kosten van een aparte meter om dat verbruik vast te stellen.

Heb je geen auto van de zaak maar is de auto privé? Dan is belastingvrije laadpaal helaas niet mogelijk. De werkgever kan maximaal 19 cent per kilometer belastingvrij vergoeden. De kosten van elektriciteit worden geacht in deze vergoeding te zijn begrepen.

Tot slot nog even een klein praktisch aandachtspuntje. Om voor een belastingvrije laadpaal van de zaak in aanmerking te komen moet je wel ten minste een (semi) elektrische auto van de zaak hebben?

Renger Kok
Register Belasting Adviseur
YKV Accountants & Adviseurs
www.ykv.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *