Après ski

Als fiscaal adviseur kom je soms de leukste vragen tegen. Zo ook van die ondernemer die in januari 2015 met zijn werknemers naar de wintersport wil. Zijn vraag was of deze kosten onder de Werkkostenregeling (wkr) vallen.

De Belastingdienst is van mening dat alle kosten van de wintersportreis als loon moeten worden aangemerkt. Maar bij de behandeling van het Belastingplan 2015 zei staatssecretaris Wiebes iets heel anders: “Mevrouw Schouten vraagt hoe met sociaal-maatschappelijke bedrijfsuitjes moet worden omgegaan onder de werkkostenregeling. Op het gebied van bedrijfsuitjes worden geen uitzonderingen gemaakt. Opgemerkt zij wel dat reis- en verblijfskosten in de regel onder de desbetreffende vrijstelling vallen. Voor zover de kosten van dergelijke bedrijfsuitjes zich hiertoe beperken hoeven er dus geen kosten onder de vrije ruimte te worden geboekt.’’

De staatssecretaris vindt dus dat de reis- en verblijfskosten van personeelsfeestjes en personeelsreisjes gerichte vrijstellingen kunnen zijn. Gerichte vrijstellingen zijn zaken die u als werkgever onbelast kunt vergoeden en die niet ten koste gaan van de vrije ruimte in de wkr. Na deze uitlating van de staatssecretaris kan de Belastingdienst niet veel anders dan deze visie overnemen.

Voor de januari plannen van de ondernemer betekent dit dus dat hij de reis zal moeten onderverdelen. Het vervoer van  en naar het wintersportadres, de hotelovernachtingen en de maaltijden kunnen onbelast blijven. De skipas is een heel  ander verhaal, die moet wel als loon worden aangemerkt.

Maar toen kwam er een andere, niet onbelangrijke, vraag. Hoe zit het dan met après skiën, valt dat ook onder de verblijfskosten? Verblijfskosten zijn de kosten van de overnachtingen en de maaltijden. De Belastingdienst zal naar alle waarschijnlijkheid het standpunt innemen dat après ski niet als maaltijd kan worden aangemerkt. Tenzij de staatssecretaris een ander standpunt inneemt natuurlijk. En als hij dat andere standpunt inneemt, kan deze ondernemer samen met zijn werknemers onbelast van alles innemen tijdens de après ski. Proost!

Renger Kok, register belastingadviseur bij YKV accountants & advisers Alphen aan den Rijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *